Hlavní obsah

Policejní vyjednavač z přepadené banky: Věřili jsme, že se to obejde bez zranění

Právo, Jakub Troníček

Při středečním přepadení Komerční banky v Novodvorské ulici v Praze byl v kontaktu s lupičem policejní vyjednavač. Vzhledem ke své práci si nepřál odhalit totožnost. Na otázky Práva proto odpovídal pod podmínkou zachování anonymity.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odstřelovač na střeše v okolí přepadené banky

Článek

Proč padla volba na vyjednávání s lupičem v bance právě na vás?

Je potřeba říct, že vyjednávači pracují vždycky v týmu, nikdy nemůžete být na místě sám. Celý tým ještě před zahájením akce vymyslí nějakou taktiku pro první kontakt a jeden z nich se chopí telefonu a telefonuje. Jakým způsobem se taktika vytváří, to je pokaždé jiné, vyjednávání je kreativní práce. Víc už je ale know-how, které si musíme chránit.

Jak první kontakt v tomto případě vypadal?

On reagoval na náš telefonát a my jsme se ptali. Hodně jsme mluvili o té aktuální situaci, co se tam děje. První kontakt může být jen několik slov nebo, ale i několik desítek minut. Ve středu to byl jeden z těch delších.

Byl ten muž vyrovnaný nebo zmatkoval?

Působil na mě jako člověk, který se ocitl v situaci, kterou neměl až do takových konců a detailů naplánovanou a teď se snaží v té situaci zorientovat a nějakým způsobem ji vyřešit.

Jak na tom byl psychicky?

Bylo to náročné pro všechny zúčastněné strany.

Čím jste ho přesvědčili, aby po dvou hodinách propustil první ženu zadržovanou jako rukojmí?

To je opět naše taktika vyjednávání a je za tím spousta práce několika týmů lidí. Z určitých důvodů je pro nás důležité si to střežit a nesdělovat to dál.

Vyvíjel se nějak jeho psychický stav po tu dobu? Byl například postupem času klidnější?

Ty nálady se střídaly, ale postupně jsme spěli k čím dál lepšímu kontaktu a větší důvěře s tím člověkem. To bylo podstatné.

Co ho podle vás k přepadení banky dohnalo?

Obrázek o jeho motivaci, který jsme si udělali na základě analýzy my ve vyjednávacím týmu, si necháme pro sebe a otázka motivace, která vyjde najevo v průběhu vyšetřování, už není otázka na nás.

Zaznamenali jste během vyjednávání nějaký krizový moment?

Celou dobu jsme věděli, že tam hrozí riziko, že tam jsou zbraně a že ta situace je nebezpečná. Zároveň jsme ale celou dobu věřili, že se to podaří vyřešit klidnou cestou, bez zranění a především se zajištěním zdraví a života obou žen.

S jednou ze zadržovaných zaměstnankyň banky jste během vyjednávání hovořili. Jak na vás působila ona?

Dělala to nejlepší, co v té situace dělat mohla. Neodporovala tomu člověku a zachovala klid, i když je to v podobných situacích složité. Můžu říct, že obě ženy přispěly svým chováním k tomu, že ta akce skončila bez zranění.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Policisté vyvádějí pachatele z pobočky Komerční banky na Novodvorské ulici v Praze 4.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám