Hlavní obsah

Vynálezce prodával výbušniny, aby měl peníze na vývoj převratné zbraně

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Měla to být převratná zbraň, od které si zbrojíř z Tachovska Pavel Uherčík sliboval velkou slávu. Jenže k proměně nápadu v realitu potřeboval peníze, které chtěl získat za každou cenu. A na to nakonec doplatil. Nastrčenému policejnímu agentovi prodal neevidované zbraně, trhavinu a nástražné výbušné systémy iniciované prostřednictvím mobilního telefonu, které sám vyvinul a sestrojil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vynálezce Pavel Uherčík (vpravo) před soudem

Článek

Za nedovolené ozbrojování jej v úterý potrestal tachovský soud dvouapůlletým vězením s podmínečným odkladem na pět let a pětiletým zákazem vývoje, výroby a prodeje zbraní.

„Obžalovaný doufal, že vyvine převratnou zbraň, se kterou se proslaví. Dělal vše proto, aby ji vyrobil a mohl prodávat. Byl to jeho sen. Pro jeho naplnění ale zašel za hranici zákona. Vůbec ho nezajímalo, kde skončí a k čemu budou použity nástražné systémy, které byl ochoten prodat komukoliv. Mohlo to přerůst i v teroristický čin,“ uvedl předseda senátu Miroslav Vajgant.

Dvě funkční nálože, k jejichž odpálení stačilo zavolat na přimontovaný mobil, chtěl Uherčík původně prodat do Holandska. Policisté se ale o jeho záměru dozvěděli a jako kupce nastrčili svého agenta s krycím jménem Pavel Gabriel. Tomu postupně Uherčík prodal dva výbušné systémy, dále trhavinu semtex, několik střelných zbraní a tisíce nábojů.

„Potřeboval jsem peníze, abych mohl pokračovat ve vývoji speciální sportovní rychlopalné pistole vlastní konstrukce, která na trhu chybí. Gabriel tvrdil, že má kontakty na různých místech a že mi pomůže se schválením prototypu mé pistole státní zkušebnou a potom i s jejím prodejem,“ vypověděl před soudem Uherčík.

Postup agenta byl údajně zákonný

Podle něho na další schůzce projevil Gabriel zájem o nálože odpalitelné na dálku. „Neřekl mi, k čemu je chce. Jen se obecně zmínil o nějakém zastrašení dlužníků. Nejprve jsem mu nabídl bombu, kam jsem pouze na oko nastrkal různé komponenty. Rozkřikoval se, že je to průser, že to myslí vážně. Doufal jsem, že se nestane nic hrozného. Zaplatil předem a já začal na ostré pumě pracovat,“ pokračoval zbrojíř s tím, že jak postupně narůstal Gabrielův tlak, měl z něho čím dál větší strach a bál se už z obchodu couvnout.

A právě postup policejního agenta napadl Uherčíkův obhájce Robert Kaše. „Šlo o provokaci. Agent naváděl obžalovaného k páchání trestné činnosti. Ve své výpovědi dokonce prohlásil, že Uherčíka poté, co od něho dostal nejprve nefunkční bombu, důrazně upozornil, aby to napravil. Dokonce připustil, že na něho i zvýšil hlas,“ řekl Kaše.

Podle soudu ale agentovo chování nevybočovalo ze zákonných mezí. „Policista hrál svoji roli a musel adekvátně reagovat na to, když mu obžalovaný přinesl nefunkční nálož. Aby byl věrohodný, musel sehrát rozčileného člověka, který si za velké peníze koupil nefunkční hračku. Těžko si můžeme představit, že by ho pohladil po hlavě a řekl, tady máš 30 tisíc jen tak. Navíc Uherčík se nijak nezdráhal to napravit a podruhé, když přinesl funkční systém a byl za to pochválen, naopak jásal, jak se mu to povedlo a byl se svojí prací spokojen,“vysvětlil Vajgant.

Policie Uherčíka zatkla v polovině roku 2004. Společně s ním skončilo ve vazbě dalších pět lidí, kteří měli zbrojíři s kompletací nástražných systémů pomáhat. Ty ale soud zprostil obžaloby s tím, že jejich jednání není trestným činem. Případ nyní míří ke Krajskému soudu v Plzni, protože Uherčík se proti rozsudku odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám