Hlavní obsah

Kubice se Paroubkovi omlouvat nemusí, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice se nemusí omlouvat předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. V úterý ráno o tom v odvolacím řízení rozhodl Vrchní soud v Praze. Potvrdil tak verdikt městského soudu. Paroubek požadoval omluvu a odškodnění za to, že zpráva útvaru poškodila jeho dobré jméno. Paroubek v úterý neuspěl ani v dalším soudním sporu, kde se domáhal práva na reakci.

Článek

Podle soudu nemůže Kubice za to, že informace z jeho zprávy unikly na veřejnost.

Tzv. Kubiceho zpráva se objevila na veřejnosti několik dní před volbami v roce 2006. Původně šlo o zprávu útvaru sněmovní bezpečnostní komisi. Zpráva naznačovala, že se politici včetně těch z ČSSD snaží ovlivňovat vyšetřování případů a jsou spojeni s organizovaným zločinem. Podle Paroubka to stranu ve volbách, které těsně prohrála, poškodilo.

Neuspěl ani s žádostí o reakci

Předseda ČSSD v úterý neuspěl ani v další soudní při. Nejvyšší soud (NS) zamítl jeho požadavek na právo na reakci na stránkách deníku MF Dnes.Verdikt, který padl už v listopadu nyní NS zveřejnil v internetové databázi.

Články, na něž chtěl předseda ČSSD reagovat, podle něj naznačovaly, že ještě jako premiér stál za vydáním zatykače na kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra. Paroubek se dožadoval otištění reakce, podle níž vždy respektoval nezávislost justice a kauzu se nijak nepokoušel ovlivnit.

Nejvyšší soud v rozhodnutí zopakoval ustálený právní názor, podle kterého se periodický tisk nemůže zcela vyhnout různým zjednodušením. Nelze proto žádat naprostou přesnost formulací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám