Hlavní obsah

Bývalý fotbalový funkcionář dostal devět let

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Na devět let do věznice s ostrahou poslal krajský soud ve Zlíně bývalého místopředsedu zkrachovalého fotbalového klubu Kunovice na Uherskohradišťsku Jiřího Cochlara. Jednapadesátiletý Cochlar se podle obžaloby dopustil opakovaně podvodu, když od tří desítek lidí a firem po celé republice v úmyslu vlastního obohacení vylákal od roku 2004 do 2008 téměř sedmadvacet miliónů korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

U pátečního hlavního líčení bývalý fotbalový funkcionář Jiří Cochlar chyběl. Rozsudek si vyslechl pouze jeho obhájce Antonín Blažek.

Článek

„V době, kdy si půjčoval, věděl, že svým závazkům nemůže dostát,“ uvedla předsedkyně senátu krajského soudu Iveta Šperlichová.

Cochlar, který se pátečního líčení nezúčastnil, však tvrdí, že se podvodu nedopustil a peníze využil ve prospěch FK Kunovice s tím, že budou později klubem splaceny nebo započteny formou sponzorského daru. Poškození však jeho tvrzení popírají. 

„Peníze zřejmě posloužily pro potřebu vlastní a nejbližších členů rodiny. Syn postavil dům za několik miliónů korun a rodina si nakoupila více osobních automobilů. Navíc je prokázané, že v jedné ze sázkových kanceláří Jiří Cochlar prosázel 1,2 miliónu korun,“ uvedla Šperlichová.

Podle obhajoby soud jednoznačně neprokázal, že získané finance obžalovaný nepoužil ve prospěch fotbalového klubu. „Soud v tomto směru ani neprováděl důkazy, jak obhajoba navrhovala,“ poznamenal Právu obhájce Antonín Blažek. 

Nechal si i dotace na halu

Krajský soud Jiřímu Cochlarovi uložil souhrnný trest i za skutek, za který jej již odsoudil v listopadu Vrchní soud v Olomouci na šest let vězení. Jako člen vedení FK Kunovice v červnu 2006 převedl státní dotaci na stavbu sportovní haly v Kunovicích na účty privátních firem. Ministerstvu financí tak způsobil škodu téměř 15 miliónů korun.

Tento rozsudek senát krajského soudu uložením souhrnného trestu zrušil. Kromě devítiletého trestu odnětí svobody mu nynější senát uložil trest zákazu výkonu funkce na dobu šesti let a peněžitý trest ve výši půl miliónu korun. Zároveň musí dostát svým závazkům vůči všem poškozeným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám