Hlavní obsah

Novodobým otrokářům z Ústí hrozí patnáct let za mřížemi

– Ústí nad Labem
Právo, Rudolf Prchal

Krajský soud v Ústí nad Labem začal ve čtvrtek projednávat případ obchodování s lidmi k práci. Před senátem stanuli Ukrajinci Vasyl Benca, Volodymyr Dublenyč a Mychajlo Zavackyj, kteří jsou obžalováni z obchodování s lidmi a využívání jejich otrocké práce.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby takto od loňského března do letošního února minimálně ve třech firmách zneužívali k práci více než 20 Rumunů a Bulharů. Obžalovaným hrozí v případě uznání viny až 15 let vězení.

Státní zástupkyně včera uvedla, že obžalovaní spolupracovali i s dalšími lidmi, které se však nepodařilo dopadnout. V obžalobě uvedla, že některé lidi, které pak využívali, najali na autobusovém nádraží Florenc, další pak skupina nalákala příslibem vysokých mezd, ubytováním i stravou zdarma, přímo z Rumunska.

Otroci pracovali až 17 hodin denně

Dělníci pracovali například v roudnickém masokombinátu nebo na chřestových polích v Ústeckém a Středočeském kraji. Otrokáři jim odebrali cestovní doklady, nutili je pracovat až 17 hodin denně a nedávali jim řádně najíst.

Podle státní zástupkyně těm, kteří s podmínkami nesouhlasili, vyhrožovali nebo je bili. Pracovníci si vyslechli i hrozby smrtí či znásilněním. V ubytovně, kde byli zamykáni, i na pracovišti je hlídalo sedm osob. Na případ policisté přišli díky spolupráci s rumunským velvyslanectvím, kam se dělníci, kteří skupině utekli, obrátili.

Benca u soudu uvedl, že dělníci opravdu pracovali pro něho, měl totiž smlouvy s firmami, které je zaměstnávaly. Tvrdil, že o nějakých nelidských podmínkách, nedostatku jídla nebo bití nic nevěděl. Dodal, že jediným problémem byly útěky dělníků nebo jejich časté pití alkoholu.

Soudní jednání je teprve na začátku. Je naplánováno i na příští týden. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám