Hlavní obsah

Policisté si o zraněném mysleli, že je mrtvý a nepustili k němu lékaře

Právo, sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

Okolnostmi smrti 88letého důchodce, který zemřel v pátek na následky podchlazení a poranění hlavy u jedné z chat nedaleko Kořenova na Jablonecku, prověří také policejní inspekce. Zabývat se bude otázkou, zda policisté nespáchali trestný čin, když nepustili k muži přivolaného lékaře v domnění, že je už mrtvý. První pomoc mu tak byla poskytnuta s prodlevou asi 35 minut.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Naše posádka dorazila na místo v 11 hodin a teprve v 11:35 pustili policisté lékaře k pacientovi, protože se čekalo na policejní techniky. Když lékař pacienta prohlédl, zjistil, že je u něho ještě minimální dechová aktivita, napojil ho na umělou plicní ventilaci a začal ho zahřívat,“ popsal Právu ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje (ZZS LK) Michal Havlíček.

I přes veškerou péči záchranářů muž zemřel po dalších asi 45 minutách při převozu do nemocnice. „Měl poranění hlavy a byl silně podchlazený. Jeho zranění byla vážná. Říci, že kdybychom mu poskytli pomoc o 35 minut dříve, tak by přežil, je spekulace. Postup policie byl ale zcela nestandardní,“ reagoval Havlíček.

Podle mluvčí jablonecké policie Ludmily Knopové podali sami jablonečtí policisté podnět policejní inspekci, aby případ prošetřila.

K takovým případům jezdíme poměrně často, ale nikdy se nám nic podobného nestalo. Nepamatuji si na to. Lékaři dobře vědí, jak se na místě mají v takovém případě chovat, aby neznehodnotili stopy
ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michal Havlíček

Policisté se podle ní domnívali s ohledem na polohu těla a viditelná zranění, že je muž mrtvý. Místo proto ohraničili a nikoho k tělu nepouštěli. Za policejní páskou zůstal stát ale i lékař, kterého si sami přivolali, aby potvrdil, že je muž mrtvý a určil předběžnou příčinu smrti. Policisté čekali na příjezd policejního technika.

Teprve po jeho příjezdu, když vše zadokumentoval, směl k muži i lékař, který zjistil, že senior ještě žije.

„K takovým případům jezdíme poměrně často, ale nikdy se nám nic podobného nestalo. Nepamatuji si na to. Lékaři dobře vědí, jak se na místě mají v takovém případě chovat, aby neznehodnotili stopy. Pokud je potřeba manipulovat s tělem, tak většinou policisté ještě před příjezdem techniků aspoň vyfotografují tělo, aby bylo zřejmě, v jaké poloze se nacházelo,“ popsal Havlíček.

Pitva vyvrátila cizí zavinění

Provedená pitva následně vyvrátila, že by muži zranění někdo způsobil. Zároveň by znalci z oboru soudního lékařství měli odpovědět na otázky, zda by včasná pomoc lékaře muži zachránila život.

Muž se ztratil ve čtvrtek odpoledne a jeho rodina se na policisty obrátila ve večerních hodinách. Při následném pátraní se ho policistům nepodařilo najít. Do terénu vyrazili muži zákona znovu v pátek časně ráno i s vrtulníkem a za pomoci horské služby.  

„Na základě nově získaných informací v pátek ráno se pátrání zaměřilo do jiného prostoru a u objektu jedné rekonstruované chaty byl pohřešovaný muž nalezen,“ upřesnila Knopová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám