Hlavní obsah

Trestná výprava s granátem skončila dlouholetým vězením

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Dva vysoké tresty vězení a jedna podmínka padly ve středu u krajského soudu v Hradci Králové za dubnový incident mezi romskými rodinami ve Smiřicích na Královéhradecku. Tři obžalovaní tehdy vyhrožovali rodinám vypálením a zabitím, přičemž použili funkční granát, který naštěstí nevybuchl.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Patrik Vach odsouzený za pět trestných činů v soudní síni.

Článek

Patrika Vacha (33 ) potrestal 13 lety v nejtěžší věznici a Josefa Potočka (27) trestem o půl roku kratším. Vachův bratranec Martin Huňák (37) vyvázl s dvouletým trestem, podmíněně odloženým na tři roky.

Při skutku šlo o vyřizování účtů mezi znesvářenými romskými rodinami. Trojice obžalovaných se o Bílé sobotě odpoledne posilnila alkoholem a k večeru, ozbrojena funkčním obranným granátem, dorazila do smiřické Cukrovarské ulice.

"Všichni pochcípáte"

Lidem z tamních domků začali obžalovaní vyhrožovat, vulgárně jim nadávali a hrozili jim zabitím. "Roztřískáme to tady. Zmlátíme vás, zabijeme vás, domy vypálíme. Dneska tady všichni pochcípáte!" citovala jejich výhrůžky obžaloba.

Muži přitom házeli různými předměty a Huňák šermoval nalezenými vidlemi, které nakonec zabodl do dveří domu. Vach přítomným ukázal granát a křičel: "Vyletíte jako raketa, uvidíte, jaké tady bude peklo."

Pak granát hodil Potočkovi a všichni vtrhli do jednoho z domků, kde nájemníkovi vyhrožovali, že ho s celou rodinou vypálí. Vach vyzval Potočka, aby granát odjistil a hodil, což Potoček také udělal, ale zapomněl vyjmout jednu z pojistek. Nebýt toho, zřejmě by došlo ke krveprolití, neboť granát byl schopný zabíjet a poblíž se pohybovala skupina lidí včetně malých dětí.

Útočníky nakonec zmlátili do krve

Mezitím na místo přijelo auto a čtyři muži, kteří z něho vystoupili, si vzali na paškál nejprve Huňáka a poté i Vacha. "Zmlátili mě do krve," konstatoval u soudu Huňák.

Vach s Potočkem jsou několikrát trestaní recidivisté a v současnosti jsou ve vězení za předchozí trestnou činnost. Dostali vysoké tresty mj. i proto, že soud nenašel žádné okolnosti, které by jim polehčovaly. "Nepřiznali se a tvrdili, že granát považovali za pouhou atrapu. Tomu jsme neuvěřili, vždyť sami obžalovaní poté, kdy Potoček granát hodil, se ve strachu snažili utéci," konstatoval předseda trestního senátu Jiří Vacek.

Huňák, který se policii přiznal a při vyšetřování jí pomáhal, byl uznán vinným z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, porušování domovní svobody a výtržnictví. "Chtěli jsme jim původně jen domluvit, aby nás nechali na pokoji. Nějak se to pak zvrtlo, moc toho lituji a omlouvám se," řekl.

Potoček s Vachem se podle rozsudku dopustili stejných skutků jako Huňák, Potoček ale navíc

spáchal trestný čin obecného ohrožení a Vacha soud uznal vinným také z nedovoleného ozbrojování. Jediný Huňák se na místě vzdal práva na odvolání, ostatní si ponechali lhůtu k vyjádření, takže rozsudek není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám