Hlavní obsah

Recidivista odsouzený na doživotí ve vězení zůstane, rozhodl soud

Brno

Recidivista Ján Kasan, odsouzený za vraždu a znásilnění na doživotí, neuspěl s ústavní stížností. Jeho právník ji podal opožděně, po uplynutí zákonné lhůty. Proto soudci stížnost před několika dny odmítli. Vyplývá to ze z údajů v archivu. Nejpřísnější trest pro muže, který svou vinu u soudů nepřiznal, tak definitivně platí.

Článek

Kasan předloni údajně uškrtil sedmasedmdesátiletou ženu, o necelé dva měsíce později zbil a znásilnil ještě starší penzistku. Pražské soudy při projednávání Kasanova případu uváděly, že jiný než doživotní trest nepřipadal kvůli recidivě v úvahu. Nejvyšší soud jeho dovolání odmítl letos v dubnu. Poté začala plynout lhůta pro podání ústavní stížnosti.

"Lhůta skončila v úterý 28. července 2009. Ústavní stížnost však byla podána k poštovní přepravě 27. srpna, tedy po lhůtě stanovené pro její podání zákonem o Ústavním soudu," uvedl v usnesení soudce zpravodaj Vojen Güttler.

Možnost nápravy je mizivá

Kasan podle obžaloby spáchal první čin předloni v březnu v Neratovicích na Mělnicku. Nejprve vnikl do bytu starší ženy, kterou chtěl okrást. Několikrát ji uhodil do obličeje, pak ji zardousil. Z bytu si odnesl například její doklady a mobilní telefon. Podle obžaloby neměla seniorka šanci se ubránit. Kasan zneužil její důvěru, seznámil se s ní již jako vězeň přes inzerát v časopise.

Začátkem května 2007 pak Kasan napadl tehdy devětasedmdesátiletou ženu v bytě ve vsi na Kladensku. Zasadil jí několik úderů do hlavy a obličeje a potom ji znásilnil. Podle obžaloby pak žena skončila v léčebně dlouhodobě nemocných a nemohla už žít plnohodnotným životem.

Kasan je recidivista. Jeho trestní minulost sahá do roku 1982, kdy byl poprvé stíhán za krádež. Následovalo obvinění z vydírání a loupeže. V roce 1993 byl odsouzen na 13,5 roku za vraždu starší ženy. Podle soudů je možnost Kasanovy nápravy mizivá a obžalovaný je agresivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám