Hlavní obsah

Důchodce půjde za marihuanu téměř na tři roky za mříže

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na dva roky a deset měsíců za mříže poslal v úterý Okresní soud v Olomouci (OS) 63letého důchodce Miroslava Nádvorníka z Olomouce. Ve velkém pěstoval marihuanu a vyráběl z ní drogu. Navíc nelegálně odbíral elektřinu. Muž se proti rozsudku na místě odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Nádvorník u Okresního soudu v Olomouci

Článek

Odsouzeni jako spolupachatelé byli i jeho příbuzní, 42letý bratranec Pavel Nesvadba na dva roky a pět měsíců a 40letá dcera Leona Valášková na dva roky a dva měsíce. Oba s podmíněným odkladem tři roky. Zároveň byl nad nimi vysloven dohled probační a mediační služby. Nesvadba i Valášková si ponechali lhůtu pro odvolání stejně jako u všech tří obžalovaných i státní zástupkyně.

Obžalovaní marihuanu pěstovali ve dvou pěstírnách. Jedna byla v Nedvězí, místní části Olomouce v hospodářské budově, která patřila Valáškové. Druhá ve sklepě domu Nesvadby v Suchonicích.

Klec spadla letos 10. června, kdy služební pes celní správy při náhodné silniční kontrole u Nádvorníka v autě objevil dva kilogramy marihuany. Poté následovaly domovní prohlídky, přičemž celkem policisté našli 4,2 kilogramu drogy.

Distribuce drogy jim sice prokázána nebyla, ale ten úmysl tam nepochybně byl. Jen v pěstírně spotřebovali na černo za 42 tisíc korun elektřiny.
soudce Petr Bednář

Zároveň se v Suchonicích přišlo i na nelegální odběr elektřiny, kterou využíval nejprve jen Nesvadba pro vytápění svého domu a poté on i Nádvorník v pěstírně. Způsobili škodu ve výši 350 tisíc korun, kterou Nesvadba později uhradil.

Obžalovaní u soudu vinu přiznali. Tvrdili však, že drogu nechtěli distribuovat, ale využívali ji jen pro potřeby své rodiny, a to k léčbě jejich zdravotních neduhů (lupénky, ekzémů, artrózy, srdečních potíží) ve formě čajů, koupelí a mastí. Jen Nesvadba připustil, že na pěstování marihuany se dal kvůli své tíživé finanční situaci.

„Je to účelová výmluva. Distribuce drogy jim sice prokázána nebyla, ale ten úmysl tam nepochybně byl. Jen v pěstírně spotřebovali na černo za 42 tisíc korun elektřiny. Za to by mohli jet k Mrtvému moři a koupat se tam, nebo si koupit léčivé přípravky pro koupele a masti na jejich neduhy na pět let dopředu,“ konstatoval předseda senátu OS Petr Bednář.

Reklama

Výběr článků

Načítám