Hlavní obsah

Za střelbu na prchající zloděje dostal myslivec šest let vězení

Právo, Petr Kozelka
Brno

Brokovnicí střelil po prchajícím autě zlodějů, kteří mu ukradli šrot ze sběrny surovin, třiadvacetiletého hocha trefil do nohy, stejně staré dívce vystřelil oko. Brněnský Krajský soud skutek označil za dvojnásobný pokus vraždy a posílá 52letého myslivce Karla Baštu na šest let do vězení. Soudce odmítl obhajobu, že šlo o nedbalostní ublížení na zdraví.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Karel Bašta zachovával celou dobu jednání kamennou tvář.

Článek

„Ke smrti nedošlo jen shodou náhod, obžalovaný střílel na auto, ve kterém byli lidé. Brokovnicí střelil po autě od boku s tím, že může zasáhnout cokoli nebo kohokoli,“ prohlásil předseda senátu Miloš Žďárský. Baštovi hrozilo až 15 let za mřížemi, soud ale mimořádně udělil trest pod spodní hranicí trestní sazby.

K tragické události došlo letos 12.března nad ránem. Bašta se chystal do revíru, když mu z jeho sběrny přišla sms, že čidla v objektu zaregistrovala narušení. Muž hodil pušku do auta a vyrazil na místo. Tam nachytal partu zlodějíčků, kteří si chtěli „vydělat“ na páteční diskotéku.

Byla to shoda nešťastných náhod, do konce života mě bude tížit svědomí. Ale nejednal bych tak, kdyby mi tam nekradli můj majetek.
Karel Bašta

„Úplně jsem se strachy klepal, a tak jsem vystřelil do vzduchu a zakřičel jsem, že mám zbraň. Auto se začalo rozjíždět, tak jsem od pasu vystřelil, myslel jsem, že trefím přední kolo,“ popsal situaci Bašta.

Po autě střelil dvakrát. První rána prošla předními dveřmi a zasáhla řidiče do nohy. Druhá rána prošla skleněnou výplní zadních dveří zrovna ve chvíli, kdy se dívka sedící na místě pro spolujezdce otočila dozadu. Broky a úlomky skla ji zasáhly přímo do obličeje. Jedno oko jí museli lékaři odstranit, na druhé téměř nic nevidí.

„Byla to shoda nešťastných náhod, do konce života mě bude tížit svědomí. Ale nejednal bych tak, kdyby mi tam nekradli můj majetek,“ řekl po jednání Bašta, který se proti verdiktu na místě odvolal. Případ tak bude muset projednat ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám