Hlavní obsah

Hřbitovnímu znásilňovači hrozí osm let vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

V podvečer útočil zezadu na ženy, které upravovaly hrob, přes ústa jim přitiskl šátek, pak je osahával a znásilnil. Vybíral si staré ženy, které se nemohly moc bránit, uvádí obžaloba o třiapadesátiletém Františku Zejdovi z Brna. Podle žalobce dvakrát zaútočil v létě na brněnském Ústředním hřbitově, před dvěma lety pak také na hřbitově ve Vranově. Nyní mu hrozí až osm let za mřížemi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Zejda podle obžaloby na rozlehlém brněnském hřbitově zaútočil poprvé letos v květnu. „Vyhlédl si osamocenou ženu, zezadu k ní přistoupil, přes ústa ji dal hadr a osahával ji. Pak ji ukázal nůž a se slovy budeš mi po vůli ji odvedl za památník padlých sovětských vojáků, kde ji znásilnil,“ popsal útok státní zástupce.

Podle Zejdy se ale věc udála jinak. „Zeptal jsem se jí, jestli by se se mnou za pětistovku nepomazlila. A ona souhlasila. Počkal jsem, až upraví hrob a šli jsme stranou,“ tvrdil muž s nevinným výrazem ve tváři.

Druhou ženu měl napadnout několik týdnů poté. Devětasedmdesátiletou stařenku překvapil při okopávání hrobu, podle obžaloby ji odtáhl do křoví a i když volala o pomoc, bránila se a dokonce se modlila, taktéž ji znásilnil a ještě nastříkal do očí pepřový sprej. „Ta s tím také souhlasila. Jsem z toho v šoku, nešťastný a mrzí mě to,“ popíral útok Zejda.

Po Zejdově dopadení policie srovnala jeho DNA se stopou z dosud neobjasněného znásilnění, které se událo před dvěma lety ve Vranově na Brněnsku. Maskovaný muž tam přepadl taktéž na hřbitově pětaosmdesátiletou důchodkyni, strhal z ní prádlo a osahával ji. Srdnatá stařenka se však nezalekla, do chlípného útočníka se pustila konví na vodu a zahnala ho na útěk.

Police tehdy odebrala genetickou stopu, která souhlasí se Zejdovou DNA.

Rozsudek u brněnského Městského soudu padne až v lednu, Zejda se svým obhájcem Pavlem Holubem totiž trvali na osobním slyšení dvou přepadených žen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám