Hlavní obsah

Prostřelil kamarádovi hlavu, dostal dva roky vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Trest jako pro drobného zloděje si v pátek vyslechl u brněnského krajského soudu 37letý Martin Soukup z Tavíkovic. Soukup však neukradl láhev vodky nebo pár cigaret, ale vzal život svému nejlepšímu kamarádovi, kterého doslova popravil střelou do hlavy z bezprostřední blízkosti. Podle soudu se však jednalo jen o nedbalost.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Marin Soukup se celou tvářil velmi zkroušeně.

Článek

Tragédie se stala loni v září v Soukupově bytě, kam dorazil notně opilý i se svým kamarádem. Muž se Soukupově ženě omlouval za nevhodnou textovou zprávu, kterou jí před tím poslal. Jak byl opilý, klečel před rozpačitou ženou a popleteně blekotal omluvy. Soukup proto sáhl do batohu, vyndal legálně drženou pistoli, dal do ní náboj, o kterém si myslel že je slepý a se slovy „Prokope neblbni“ zmáčknul spoušť. „Chtěl jsem ho jen postrašit,“ lkal u soudu Soukup. Místo toho ale příteli prohnal hlavou kulku.

Senát v čele s Halinou Černou původně poslal Soukupa na sedm let do vězení i s ohledem na to, že muž všeho litoval a sám se stará o ženu a čtyři děti. Vrchní soud v Olomouci pak trest ještě o rok zpřísnil, Nejvyšší soud však oba rozsudky zrušil a nařídil nové jednání s tím, že věc nemá být posuzována jako vražda, ale jako ublížení na zdraví z nedbalosti s trestní sazbou od půl roku do pěti let.

„Jeho jednání hraničí s úmyslem, nešlo o náhodný výstřel. Opilý manipuloval s pistolí za přítomnosti dětí, zbraň odjistil, namířil na hlavu a zmáčkl spoušť,“ upozornila soudkyně Černá, nicméně právní názor Nejvyššího soudu musela respektovat. Soukup už si navíc rok odseděl, a proto si může už nyní požádat o podmínečné propuštění.

„Moc toho lituji. Pozůstalým pomohu v těžké situaci, do které jsem je dostal,“ kál se Soukup, které musí dceři a manželce zastřeleného kamaráda zaplatit půl miliónu korun. Zatím jim zaslal pouhých 12 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám