Hlavní obsah

Rathova exnáměstka Bušinu kompromitoval policista, zjistila inspekce

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Inspekce policie zjistila, že falešné výpisy telefonních hovorů někdejšího investičního náměstka středočeských nemocnic Filipa Bušiny (33) vyrobil s největší pravděpodobností aktivní policista a inspekce dokonce ví, z jakého oddělení. Nicméně nezjistila konkrétní jméno, a proto v těchto dnech celý případ odložila s tím, že se nepodařilo najít pachatele.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Filip Bušina na archivním snímku z doby, kdy reprezentoval ČR v boxu.

Článek

Informace Práva o závěrech inspekce včera bez dalších podrobností potvrdila šéfka státního zastupitelství z Prahy 1 Šárka Pokorná. Dozorový žalobce navíc údajně s rozhodnutím vyšetřovatelů souhlasí a kauza tak pravomocně skončí u ledu.

Podezřelý měl alibi

Stejné závěry se od inspektorů dověděl včera i Bušina, který v případu vystupuje jako poškozený. Sám je přitom od června obviněn z třísetmiliónových daňových úniků.

Inspekce případ šetřila od srpna, kdy zjistila, že kdosi neznámý nabízel po Praze novinářům a dalším lidem za peníze údajné výpisy z Bušinových hovorů.

„Inspekce připustila, že ten únik byl plánovaný a že to provedl někdo od policie, přímo z toho příslušného oddělení kriminálky Praha 1, ale nedokážou prý určit kdo,“ sdělil Právu Bušina.

„Zjistila, že ty výpisy byly převzaty z nějakého jiného případu. Zároveň mi řekli, že v této věci prošetřovali jednoho policistu, pod jehož přístupovými kódy mělo na počítači dojít k obměně a výtisku těchto materiálů, na nichž už se objevilo mé i další čísla známých osob,“ dodal Bušina.

Podezřelý policista měl však podle vyšetřovatelů na dobu, kdy někdo výpisy padělal, alibi. Vůbec nebyl v práci a asi ani v republice.

Bušina: akce měla poškodit i ČSSD

Bušina míní, že celá akce neznámého policisty měla zkompromitovat jak jeho samotného, tak poškodit ČSSD.

V padělaných výpisech se totiž kromě Bušinova telefonního čísla objevil také kontakt na jeho někdejšího nadřízeného, středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), ale i šéfa ČSSD Jiřího Paroubka či nezařazeného poslance Evžena Snítilého (býv. ČSSD).

Ve falešných výpisech inspekce podle Bušiny našla také čísla tří pražských advokátů. „Přitom já ty lidi vůbec neznám a určitě jsem si s nimi nevolal, takže je to absolutní nesmysl,“ uvedl k tomu Bušina.

Reklama

Související témata:

Související články

Stíhaný Rathův poradce Bušina rezignoval

Stíhaný poradce středočeského hejtmana Filip Bušina rezignoval na funkci ekonomického náměstka středočeských nemocnic. Je pravda, že jsem abdikoval na funkci,...

Výběr článků

Načítám