Hlavní obsah

Squatteři se u soudu smáli

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní pyrotechnika, štěkot psů a zatýkání. To bylo finále pokusu o obsazení dlouho neobývaného domu v ulici na Slupi v Praze 2 12. září letošního roku. Pokračování se odehrálo ve čtvrtek při hlavním líčením u Obvodního soudu pro Prahu 2 s patnácti squattery, které policisté zajistili na střeše domu.

Článek

Hlavní líčení trvalo pět hodin. Squatteři si rozsudky, veřejně prospěšné práce a podmíněné tresty odnětí svobody, již vyslechli ve zkráceném řízení. Nesouhlasili ale s nimi, a proto museli před soud znovu. Tam se jich dostavilo pouze třináct, Němec a Finka se omluvili. Obžalovaní do jednoho trvali na tom, že jsou nevinní a žádný trestný čin nespáchali. Obsazení domu bylo pouze demonstrační a žádný z nich nechtěl v domě zůstat déle.

"Chtěli jsme upozornit na problém chátrajících domů, které jejich majitelé k ničemu nevyužívají, nebo je v tom horším případě nechávají spadnout, protože pro ně má cenu jen pozemek pod nimi. Přitom spousta lidí nemá kde bydlet. Squatting není zločin, zločin je nechávat domy záměrně chátrat," řekl Právu jeden z nich, který se představil jako Pavel.

Podobně argumentovala i obhajoba, s tím, že trestný čin neoprávněný zásah do práva k domu nebo bytu squattaeři spáchat nemohli. "Neuposlechnout policisty není trestný čin, to je přestupek. Jednalo se o použití domu jako kulisy pro demonstraci, žádné nastěhovaní. Je přece rozdíl, když někomu obsadím byt, kde bydlí, a když vstoupím do neužívané ruiny, kterou vypálili husité v 15. století. Když majitel dům neužívá, ba naopak jej dle našeho názoru záměrně devastuje, tak vstupem do něj obžalovaní žádný trestný čin nespáchali," argumentoval obhájce squatterů Pavel Čižinský.

Squatteři uspořádali happening

Příznivci squatterů plánovali před zahájením líčení i malý happening na podporu svých přátel. Nakonec však rozestavili před budovou soudu jen několik modelů obsazených domů a rozdávali letáky. V jednací síni byl místy slyšet i smích, především při výpovědích dvou policistů, kteří zásahům veleli. Soudce Milan Rossi musel dokonce dvakrát pohrozil vyklizením jednací síně.

Policisté trvali na svém stanovisku, že zásah proti demonstraci před domem byl oprávněný a argumentovali především tím, že na ně demonstranti házeli skleněné lahve a dlažební kostky. Squatteři i jejich právní zástupci zase označovali zásah proti podle nich pokojné demonstraci jako naprosto neadekvátní a absurdní.. Další líčení odročil soudce na 7. ledna. Promítat se při něm budou např. i policejní záznamy celého zásahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám