Hlavní obsah

Vrtulníky převezly do Prahy ve vážném stavu dvě ženy s prasečí chřipkou

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvakrát museli zlínští zdravotníci v uplynulých dnech požádat o pomoc Leteckou záchrannou službu v souvislosti s prasečí chřipkou. Po vážném zhoršení zdravotního stavu dvou mladých žen nakažených virem H1N1 byl nutný jejich letecký transport na specializovaná pracoviště v Praze.

Článek

V prvním případě se jednalo o 33letou ženu po porodu, u které došlo k akutnímu respiračnímu selhání s komplikací prokázané chřipky. Žena byla hospitalizována v nemocnici ve Zlíně.

„Její stav se i nadále zhoršoval, proto lékaři dospěli v sobotu k rozhodnutí transportovat pacientku na vyšší specializované pracoviště Všeobecné fakultní nemocnice v Praze,“ uvedli k případu zlínští záchranáři.

Vzhledem k nepříznivým letovým podmínkám nebylo možné využít vrtulník Letecké záchranné služby, operační středisko tedy požádalo o vzlet armádního vrtulníku MI 17 ze základny v Bochoři.

Další nakažená 24letá žena byla v kritickém stavu letecky přepravena ze Zlína do Thomayerovy nemocnice v Praze v pondělí. Také u ní vyústila infekce ve zhoršení zdravotního stavu.

„Po neúčinné léčbě na klasické umělé plicní ventilaci byla pacientka přeložena na specializované oddělení. Transport provedla Letecká záchranná služby z Olomouce,“ doplnili záchranáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám