Hlavní obsah

Mladík se zpovídá z propagace nacismu na shromáždění radikálů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský soud začal ve čtvrtek projednávat případ Marcela Žáka. Je obžalován z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Článek

Podle státní zástupkyně Ivany Hostašové zakřičel Žák na shromáždění pravicových radikálů letos v březnu v Plzni výrok „Nacionální socialismus teď“ a přitom měl zdviženou pravici se zataženou pěstí.

„Takovým projevem, v kontextu s probíhajícím shromážděním, vyjádřil sounáležitost k nacionálnímu socialismu, tedy hnutí, které v minulosti bylo nosnou ideologií nacistického režimu v Německu v letech 1933 až 1945. Nosným prvkem nacionálních socialistů byla idea nadřazenosti výlučné rasy, která následně vedla k vyhlazování celých národů a ras,“ uvedla žalobkyně.

Žák odmítl u soudu vypovídat. Pouze uvedl, že nic takového neprohlašoval a že akce byla povolená. Soudní znalec Ivo Svoboda prohlásil, že pronesený výrok měl za cíl připomenout organizace a hnutí, která se podílela na zvěrstvech do roku 1945.

Reklama

Výběr článků

Načítám