Hlavní obsah

Muž se zpovídá z vraždy milence své matky

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pětadvacetiletý Jan Podhorský se u brněnského soudu od středy zpovídá ze smrti milence své matky. Toho letos v létě bodl nožem, čímž vyvrcholila jejich předchozí opilecká hádka provázená vzájemným urážením.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Z vraždy obžalovaný Jan Podborský (s obhájkyní)

Článek

Láska, alkohol, žárlivost a agrese. Lidské vlastnosti, které se těžko snášejí dohromady, sehrály hlavní roli v rodinné tragédii, která se odehrála v polovině letošního června v Křtinách na Blanensku. Během osudové sobotní noci ve vesnici v Moravském krasu zavraždil 25letý syn 33letého milence své 44leté matky. 

Partner svoji družku urážel, sprostě jí nadával. Z vraždy obviněný mladík zdůvodnil svůj útok obavou, že na opilý druh zaútočí na něj a jeho matku sekerou.

Táborový oheň v trampské osadě

Půlnoční strkanici, na jejímž konci zůstala bodná rána nožem v hrudi oběti, předcházelo několik výstupů, které sledovala asi šedesátka lidí. Tolik se jich přišlo bavit do místního lomu k táborovému ohni trampské osady Cvrček. Pilo se pivo a také se zpívalo.

Zavražděný Vladimír, který se svou o jedenáct let starší družkou bydlel v domku po prarodičích zhruba půldruhého měsíce, vypil zřejmě víc než bylo zdrávo. Alkohol v něm probudil agresi, kterou se podle mnoha svědků vyznačoval vždycky, když se opil.

Volala jsem na Vláďu, ať toho nechá, že se malý bojí, že pláče a má strach. Neposlechl mě.
Matka obviněného muže

Svoji družku začal před všemi urážet. Bylo mu jedno, že urážky slyší nejen její dospělý syn, který s nimi u ohně byl, ale i jeho osmiletý vlastní syn z prvního manželství, který byl v té době u otce na návštěvě.

Vladimír se neuklidnil ani po příchodu domů, kde se dostal do sporu s Janem. Došlo ke strkanici, kde Jan, zřejmě odhozený Vladimírem, rozbil skleněnou výplň dveří.

Údajně vyhrožoval zabitím sekyrou

„Volala jsem na Vláďu, ať toho nechá, že se malý bojí, že pláče a má strach. Neposlechl mě,“ popsala Alena. Podle výpovědi obžalovaného došlo ke zlomu v okamžiku, kdy měl Vladimír začít vyhrožovat, že je zabije sekerou a odešel na chvíli do garáže. Jan se v tu chvíli vrátil z chodby do domku a v kuchyni vzal nůž. Když se Vladimír vrátil od garáže bez sekery bodl jej do hrudníku.

„Ani nevím jak se to stalo, nůž byl v něm střenka upadla. Ještě na mě křičel, ať jdu za ním na dvůr, že si to tam rozdáme. Pak ale upadl a zemřel,“ popsal Jan. On i jeho matka, která zavolala záchranku se sice snažili ještě o první pomoc umělým dýcháním a masáži srdce ale marně.

„Nikdy mě přitom nebil, vycházel dobře i se synem Janem, který mu přišel pomoct s opravami domku, který jsme dávali dohromady, byli jsme šťastní,“ popsala soužití nešťastná žena. Jejímu synovi nyní hrozí za vraždu až patnáct let vězení. Ortel padne zřejmě ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám