Hlavní obsah

Kvůli podvodu s pozemky za 100 miliónů zadržen kriminalista a další člověk

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pracovníci policejní inspekce ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení zadrželi minulý týden při akci Věrka pražského kriminalistu a jednu civilní osobu. Muži se podíleli na podvodu a falšování dokumentů.

Článek

„Policista je podezřelý z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, neoprávněného nakládání s osobními údaji, pomoc k podvodu a pomoc k padělání a pozměňování veřejné listiny,“ řekla mluvčí policejní inspekce Martina Lídlová.

"Nadřízený zadrženého kriminalisty rozhodl o jeho okamžitém propuštění od policie," řekla Právu mluvčí pražské policie Iva Knolová.

Civilista je podle ní podezřelý z trestného činu pomoc k podvodu, pomoc k padělání a pozměňování veřejné listiny, návod ke zneužívání pravomoci veřejného činitele a návod k neoprávněnému nakládání s osobními údaji.

Civilista chtěl podvodem prodat lukrativní pozemky v Praze a navedl policistu, aby provedl neoprávněné lustrace majitelů pozemků v registru obyvatel. Policista měl za svou pomoc dostat odměnu.

„Tyto lustrace byly následně využity k vytvoření falešného občanského průkazu a plných mocí. Takto zfalšované dokumenty byly použity ke zprostředkovatelské smlouvě k prodeji pozemků v hodnotě cca 100 miliónů Kč,“ doplnila Lídlová.

Oba muži byli předáni státnímu zástupci, který zahájil trestní stíhání. Oba podezřelí jsou stíháni vazebně.

Reklama

Výběr článků

Načítám