Hlavní obsah

Nejvyšší soud začal zkoumat dovolání hoteliéra Ďurička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) se začal zabývat dovoláním pražského hoteliéra Bohumíra Ďurička, jenž si má odpykat 12,5 roku vězení za vraždu Václava Kočky mladšího.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumír Ďuričko u soudu

Článek

Ďuričkův obhájce Jan Červenka odeslal dovolání už počátkem října, ale od pražského městského soudu doputoval spis s dovoláním do Brna teprve nyní. Potvrdil to mluvčí NS Petr Knötig.

Nelze předjímat, za jak dlouho Nejvyšší soud rozhodne. V případech vraždy to většinou trvá několik týdnů až několik měsíců. Převážnou část dovolání údajných vrahů NS odmítá bez veřejného projednání pro zjevnou neopodstatněnost.

Obhajoba v dovolání navrhuje Nejvyššímu soudu, aby zrušil rozhodnutí Vrchního soudu i Městského soudu v Praze a nařídil prvoinstančnímu senátu případ znovu projednat. Argumentace dovolání se točí kolem nutné obrany. Ďuričko tvrdí, že střelbou pouze odvracel útok.

Tragická událost se stala loni 9. října kolem 23:10 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka mladší podle pravomocného verdiktu hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak podle soudů vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a v úmyslu jej připravit o život na něho třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Soudy Ďurička poslaly do nejpřísnějšího typu vězení - do věznice se zvýšenou ostrahou. Nejbližším příbuzným zastřeleného muže má podle pravomocného rozsudku zaplatit odškodné přes 1,5 miliónu korun.

Reklama

Související články

Soud potvrdil Ďuričkovi 12,5 roku vězení

Pražský vrchní soud v úterý potvrdil Bohumíru Ďuričkovi trest 12,5 roku odnětí svobody za vraždu pražského podnikatele. Nejbližším příbuzným zastřeleného muže...

Výběr článků

Načítám