Hlavní obsah

Zadržený vrah v béžovém je Rus a možná i nájemný zabiják

Právo, Petr Blahuš
Praha
Aktualizováno

Všeho schopný zločinec. Zabiják. Samotář. Takové pojmenování mají policisté pro osmatřicetiletého Rusa, kterého dopadli v neděli v 15:15 hodin před obchodním střediskem na Červeném vrchu v Praze 6 a obvinili ze série pěti ozbrojených loupežných přepadení heren a bank v Praze. Během ní muž dokonce počátkem srpna zastřelil pracovníka herny Happy day v pražských Stodůlkách. Teď mu hrozí až výjimečný trest, doživotí.

Článek

„Zadržený cizinec při sobě neustále nosil ostře nabitou pistoli ČZ vzor 83 ráže 7,65 milimetrů, s nábojem v komoře. Kdyby nebylo jeho zatýkání vedeno profesionálně zásahovou jednotkou, určitě by jí neváhal okamžitě použít,“ řekl šéf speciálního patnáctičlenného týmu kriminalistů Jiří Zábrodský. Rus už byl podle něj obviněn z trestných činů nedovoleného ozbrojování a loupeže, při které zahynul člověk.

Zábrodský také Právu potvrdil jeho informaci, že Rusova zbraň měla nezákonné úpravy, a by na ní bylo možno v rozporu se zákonem možné namontovat tlumič. „Zbraň je teď na balistice a odborných expertízách, abychom zjistili, zda s ní nebyl v minulosti nějaký zločin,“ řekl Právu Zábrodský.

Muž by mohl být i nájemný zabiják

Podle něj tedy není vyloučeno, že pistole byla dříve používána nájemným zabijákem k likvidaci lidí. „Zadržený Rus u výslechu tvrdil, že zbraň získal od svého krajana, který se však v současnosti pravděpodobně nachází mimo území republiky,“ vysvětlil Zábrodský. Kriminalisté podle něj tuto verzi ještě prověřují. Může se jednat o obvyklou taktiku nájemných střelců, kteří ihned po spáchání vraždy opustí stát, kde zabíjeli. Situaci komplikuje i fakt, že se expertům z Kriminalistického ústavu (KÚ) podařilo na nábojnici z této pistole zajistit DNA další osoby. Teď budou zjišťovat, jak a kde mohla se zbraní přijít do styku.

Byl to narkoman

Podle Josefa Mareše z vedení pražské kriminálky měl zadržený Rus na svědomí sérii loupežných přepadení v Praze mezi 18. červnem a 24. listopadem, kdy naposledy loupil v bance na Seifertově třídě v Praze 3.

„Ke všem činům se přiznal. Celková materiální škoda je 315 tisíc korun, ale 75 tisíc bylo při přepadení znehodnoceno. Z pachatelem celkově odnesených 240 tisíc korun jsme při domovních prohlídkách, vedených na třech místech v Praze až do pondělních pěti hodin ráno, ale zajistili jen pár desítek tisíc,“ řekl Mareš. Zbytek Rus podle něj použil na svoji obživu a drogy, kterým propadl během svého posledního pobytu ve vězení, odkud vyšel letos 1. května. Při domovních prohlídkách policisté také nalezli další nelegálně drženou pistoli.

Pomohl policejní informátor i DNA

Mareš také potvrdil, že policie při získávání stopy po lupiči, kterému se pro jeho návyk z požívání drog, spočívající v častém olizování vyschlých rtů říkalo „Olizovávač“, získala důležitou stopu od svého informátora.

Tato informace byla následně ověřena v registru DNA, do kterého před časem byly zahrnuty všechny vzorky, odebrané, byť často i násilím mezi českými vězni. „Z našeho pohledu je tedy dobře, že se DNA odebírají všem vězňům, nikoliv jen těm zvlášť nebezpečným,“ řekl Mareš v reakci na dotaz, zda se policie nebojí komplikací po té, co tento způsob odběru stěrů DNA v minulosti již někteří právní experti napadli. „Kdo je slušný, nemá se čeho bát,“ řekl Právu Mareš.

Podle Pavla Čapka z KÚ, který na spojitost obou DNA přišel, je sice možné pochybení při zacházení s DNA, ale striktně odmítl např. výměnu jedné DNA za druhou, jako se to např. stalo několikrát už v USA. „Za naše výsledky stoprocentně ručíme,“ řekl Čapek.

Dříve měl u sebe i samopal

Zadržený Rus na našem území pobýval, částečně legálně, od roku 1993 za účelem sloučení rodiny. Mezi roky 2005-2009 pobýval ve vězení, kam se dostal za podvody, maření výkonu úředního rozhodnutí a nedovolené ozbrojování, když u něj tehdy policie našla dokonce funkční samopal s náboji.

Po svém propuštění nikde nepracoval a živil se zločinem. Až do října bydlel na několika místech v severních Čechách, pak se přestěhoval do Prahy. I toto jeho konspirativní chování způsobilo, že po něm policie tak dlouho marně pátrala, i když měla k dispozici jeho fotky z bezpečnostních kamer. „Byl to samotář, navíc uměl velmi dobře česky a uměl se i maskovat. Ačkoliv bydlel v šestipatrovém domě, nikdo z jeho sousedů nevěděl, že vedle něj někdo takový bydlí,“ dodal Zábrodský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám