Hlavní obsah

Svolavatel pochodu extrémistů si má odpracovat 300 hodin veřejných prací

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Opěvování národního socialismu se nevyplatilo extrémistovi Tomáši Babkovi. Městský soud v Plzni ho v pátek odsoudil k 300 hodinám veřejných prací. Babkovi se vymstily především dvě věty, které pronesl letos v březnu do megafonu na plzeňském náměstí Republiky na závěr jím svolaného pochodu ultrapravičáků.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Svolavatel plzeňského pochodu extrémistů Tomáš Babka

Článek

Hesly „Společně za myšlenku národního socialismu“ a „Tam, kde vládne bezpráví, je veřejný odpor povinností“ se podle soudu dopustil vyvolávání nenávisti a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Dvaadvacetiletý mladík, který pracuje jako ochranka v jednom podniku u Prahy, přiznal, že inkriminované věty skutečně pronesl. Odmítl ale spojování s nacismem a nepřipustil ani to, že by spolupracoval s extremisty. Sám sebe za radikála nepovažuje.

Nesouhlasím s demokracií, která tady dneska je.
Tomáš Babka

„Ztotožňuji se s národním socialismem, ale ne s nějakým Hitlerem nebo nacismem. Národní socialismus využili i jiní,“ řekl před soudem Babka a uvedl, že národní socialistkou byla například Milada Horáková.

Na otázku soudkyně, co si představuje pod pojmem národní socialismus, odpověděl: „Rovnost lidí, je tady pořádek, není tu kapitalismus a globalizace.“ Podle znaleckých posudků ale inkriminované shromáždění, které bylo oficiálně nazvané „Pochod proti sionismu,“ směřovalo k propagaci nacismu a fašismu.

Vyjadřoval prý nesouhlas se současným stavem

Babka uvedl, že zorganizovat pochod, kterého se zúčastnilo kolem sto padesáti radikálů, byl jeho nápad. „Nesouhlasím s demokracií, která tady dneska je,“ uvedl před soudem. Výrok „veřejný odpor je nutností“ byl podle něj směřovaný proti současnému systému. „Vládne tady bezpráví,“ uvedl Babka.

Podle policie je Babka jedním z čelných představitelů extrémistické organizace Autonomní nacionalisté Plzeňsko a má údajně úzké vazby na radikální část Národního odporu Praha. Babka to však popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám