Hlavní obsah

Senátor bojuje za expolicistu, který byl odsouzen na krytí brutálního útoku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Ministryně spravedlnosti, ministr pro lidská práva i Nejvyšší soud se zřejmě budou zabývat případem bývalého romského policisty Martina Barkóciho, který byl pravomocně odsouzen a uvězněn na tři roky za krytí násilného činu svých kamarádů.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obvinění v soudní síni. Zleva Barkóci, Pačan, Horváth

Článek

Podnět k posouzení kauzy dostali od senátora Jana Horníka a jeho asistenta, karlovarského zastupitele Jiřího Kotka. Ti jsou přesvědčeni, že proces byl nespravedlivý a Barkóci je uvězněn nespravedlivě.

Tvrdí, že soud byl založen na svědectví jediného muže, jehož výpověď je ale v rozporu se všemi ostatními svědky. „Na ty soud vůbec nebral zřetel," prohlásil ve čtvrtek před novináři Kotek. Ani jeden z politiků se hlavního líčení u Krajského sodu v Plzni nezúčastnil.

Muž, kterého se zastávají, například nazval své kolegy policisty idioty. Řeč na to přišla, když Barkócimu jeden z jeho romských kamarádů volal na mobil a stěžoval si, že dostal pokutu. Hovor byl už v té době monitorován a soud odposlech prováděl jako jeden z důkazů. Odposlechy veřejně zazněly jako důkaz u nedávného soudu.

Vyřídil pokutu

Je po jedné hodině v noci a Julius Horváth telefonuje kamarádovi v uniformě. Stěžuje si na zákrok jeho kolegů. „Jen jsem vyjel od baráku, zastavili mě dva mladí pi... Dali mi stovku pokutu. Jsem z toho na nervy,“ láteří Horváth.

„Zaplatil jsi to?“ říká na to Barkóci. „Ještě ne. Jebou se tady s tím. Vypisujou to v autě. Řekni jim něco do pí..., až budeš v práci,“ pokračuje v dialogu Horváth. Policista podle záznamu už jen řekl: „Jsou to idioti. Zejtra se na to podívám.“

Z odposlechů je dále jasné, že Barkóci pomohl z bryndy právě Horváthovi a dalšímu jeho kamarádovi Milanu Pačanovi, když násadou od lopaty zmlátili člověka, který je naštval. Za to byli odsouzeni. Horváth na 2,5 roku, Pačan a Barkóci na tři roky. [celá zpráva]

Napadený muž byl těžce zraněn a proti útočníkům nakonec svědčil, i když nejprve podle obžaloby a posléze i soudu nejprve podlehl výhrůžkám policisty a řekl, že útočníky neznal. Nyní je v programu pro ochranu svědků.

„Službu měl Martin Barkóci. Je to v pohodě. Už je to zařízený,“ říká Horváth do telefonu svému známému poté, co mu popsal, jak muže zmlátili. Z dalších nahrávky pak zaznívá hlas policisty Barkóciho.

Petice za obnovu procesu

Kotek se senátorem Horníkem se přesto snaží proces s Barkócim obnovit. "Měli jsme tři cesty - dovolání k Nejvyššímu soudu, které jsme podali, obnovu řízení nebo podnět ministryni spravedlnosti, která může podat stížnost pro porušení zákona, a dokonce i přerušit výkon trestu," citovala Kotka ČTK.

Upozorňují také na to, že v Karlových Varech i Ostrově, odkud bývalý policista pochází, už koluje petice za obnovu jeho procesu. "Zatím ji podepsalo asi 500 lidí, z toho 300 z Ostrova. Vždy po stovce je pak posíláme ministryni spravedlnosti," řekla podle ČTK Helena Kotková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám