Hlavní obsah

Bankomat České spořitelny neodolal útoku podvodníků

Česká spořitelna zaznamenala útok na bankomat, který měl nainstalované zařízení zabraňující zkopírování údajů z platební karty, takzvané antiskimovací zařízení. Podvodníkům se podařilo získat data karet a posléze i peníze více než desítky klientů. Informoval o tom server iHNed.cz. Peníze podvodníci vybírali v Polsku.

Článek

Termínem "skimming" označují kriminalisté způsob kopírování platebních karet pomocí speciálního snímacího zařízení, které pachatelé umísťují přímo na bankomaty peněžních ústavů. Zloději pak získají informace, díky kterým jsou schopni získat peníze z účtu postižených klientů bank.

"Při zběžném pohledu to nebylo patrné. Kamerka byla nad klávesnici a čtečka údajů z karty byla na původním antiskimovacím nástavci, ale byla z podobného materiálu a ve stejné barvě," řekl Karel Kadlčák z České spořitelny. Přesnou částku, o kolik peněz klienti přišli, odmítla banka sdělit.

Nejnovějším terčem tohoto způsobu podvodu, při kterém čtečka zkopíruje potřebné údaje z karty a kamera zaznamená kód PIN, se stal podle serveru koncem minulého týdne bankomat u pobočky spořitelny v Bryksově ulici v Praze na Černém Mostě.

Spořitelna odhalila zařízení na základě upozornění klienta. "My jsme zároveň zjistili, že v Polsku už začalo docházet ke zneužití platebních karet, které byly použity při výběru z toho bankomatu. Registrovali jsme více než deset případů zneužití. Poté jsme o víkendu a v pondělí začali s preventivní blokací řádově stovky karet, které na něm byly od pátku použity," uvedl Kadlčák. Experti zatím přesně neví, jak dlouho skimovací zařízení na tomto bankomatu podvodníci měli.

Antiskimovací nástavce zelené barvy na štěrbinu, do které klient vkládá kartu při výběru z bankomatu, začaly banky instalovat ve velkém před dvěma lety v reakci na šíření tohoto typu podvodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám