Hlavní obsah

Řidič, který zabil dva lidi, měl za sebou 177 jízd bez řidičáku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Sedmačtyřicetiletý řidič kamiónu, který letos 8. října při dopravní nehodě ve Staré Vsi nad Ondřejnicí zabil dva lidi v sanitce, měl za sebou desetitisíce kilometrů bez řidičského oprávnění. Za volant neoprávněně usedl nejméně 177krát. Vyplývá to z dosavadních výsledků vyšetřování tragické nehody, při které přišel o život člen posádky a převážená pacientka.

Foto: Jarosalv Ožana, ČTK

Vrak sanitky po střetu s nákladním vozem.

Článek

Jak Právo informovalo, řidič kamiónu, který se při riskantním předjíždění střetl se sanitkou, měl u sebe neplatný řidičský průkaz. Už v únoru totiž nasbíral více než dvanáct trestných bodů a řidičák měl odevzdat. To však neučinil a jezdil dále, aby nepřišel o práci. Svému zaměstnavateli nic nenahlásil.

Policejní vyšetřování ukázalo, že řidič za volant nákladního auta bez řidičského oprávnění usedal takřka denně. „Od února do 8. října, kdy se stala tragická nehoda, měl podle důkazů řídit nákladní soupravu 177krát po celé zemi, vyjel opakovaně i do Německa," řekla mluvčí Gabriela Holčáková.

K důkazům se podle Holčákové odmítl vyjádřit. „Vyslechnut byl ve středu. Vypovídal pouze k samotné nehodě. Ve věci opakovaného řízení bez řidičského oprávnění odmítl vypovídat,“ řekla.

Řidič po celou dobu spoléhal na štěstí. Kdyby ho v té době zastavila dopravní hlídka, určitě by přišla na to, že nemá za volantem co dělat. „Při základní kontrole policista vždy zjišťuje mimo jiné i to, zda nemá řidič uložen zákaz činnosti nebo nemá odejmuto řidičské oprávnění,“ dodala Holčáková.

Řidič je obviněn nejen z trestného činu ublížení na zdraví, ale také z řízení motorového vozidla bez oprávnění. „Trest v případě uznání viny pro trestný čin ublížení na zdraví se pohybuje v rozmezí od tří do deseti let,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám