Hlavní obsah

Otec dal postiženému dvouletému synovi facku a málem jej zabil

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Pět let vězení hrozí jednatřicetiletému muži z Plzeňska za facku, kterou chtěl umlčet svého dvouletého syna trpícího vodnatelností mozku. Rána mířila chlapci s vrozenou vadou přímo na hlavu a měla takovou razanci, že se dítě dostalo do kritického stavu v důsledku poškození mozkového centra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chlapec musel být okamžitě převezen do nemocnice, kde se ho lékařům během deseti dnů podařilo stabilizovat a odvrátit hrozící trvalé následky po fyzickém ataku.

„Muže jsme obvinili z úmyslného ublížení na zdraví,“ potvrdil Právu Libor Pilař z policejního ředitelství Plzeň-jih. Obviněný měl podle Pilaře vztáhnout ruku na dítě v době, kdy ho měl svěřené k hlídání. „Když bylo k neutišení, dal mu facku,“ upřesnil Pilař.

Policie se o případu dozvěděla od lékařů z nemocnice, kteří měli podezření, že si dítě nemohlo úraz způsobit samo. Otec nejprve zapíral a jakýkoliv svůj podíl viny na zhoršení zdravotního stavu dítěte odmítal. Kriminalisté ale shromáždili takové důkazy, ze kterých se už muž nedokázal vylhat a nakonec se k úderu doznal. Dítě je v současné době v péči prarodičů. „V předběžném opatření o tom rozhodl soud,“ uzavřel Pilař.

Výchova může být velmi náročná

Vodnatelnost mozku je vývojová anomálie, při níž mozková část hlavy u dítěte je nápadně větší než obličejová. Zvětšení je způsobeno nahromaděním mozkomíšního moku v mozkových komorách, protože se nedostatečně vstřebává zpět do krve. Jedinci trpící touto anomálií musí podstoupit několik operací, u některých se lepší stav projeví už s odstupem několika let. Někteří však mohou mít problémy a jejich vývoj se v určitých věcech opožďuje.

Oslovený psycholog upozornil na to, že rodiče, kteří pečují o postiženého potomka, by se měli o to více ovládat a nereagovat agresivně. „K takovému dítěti musejí přistupovat jinak než ke zdravému. To dítě za to nemůže, jak se chová, i když to někdy vypadá, že jde o rošťárnu. Pokud to nezvládnou, tak je lepší umístit dítě do ústavu,“ reagoval na případ klatovský psycholog Karel Havlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám