Hlavní obsah

Zavraždil devítiletého syna po hádce s manželkou, dostal 14 let vězení

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Za vraždu svého spícího devítiletého syna poslal v pondělí odpoledne senát liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem 38letého Ladislava Průšu na 14 let do vězení se zvýšenou ostrahou. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Barbora Silná, Právo

Ladislav Průša u hlavního líčení.

Článek

„Obžalovaný nezvládl svou dlouhodobě nepříznivou životní situaci a po požití alkoholu se projevily jeho negativní osobnostní rysy. Připravil o život bezbranné dítě, které mělo ještě celý život před sebou,“ konstatovala v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Olga Fričová s tím, že podmínky pro uložení výjimečného trestu ale nebyly splněny.

Senát vyhověl státní zástupkyni, která v závěrečné řeči požadovala trest při horní hranici trestní sazby a čin obžalovaného snažila za snahu zabránit tomu, aby byl chlapec svěřen do péče matky.

Tragédie se odehrála v noci ze 17. na 18. prosince loňského roku v bytě v centru Liberce. „V důsledku dlouhodobých neshod při rozvodovém řízení pod vlivem alkoholu a po předchozí hádce s manželkou polštářem a rukama zadusil svého syna. Předtím mu podal uklidňující lék. Své doznání napsal voskovkou na zdi bytu,“ uvedla státní zástupkyně.

Na zdech bytu bylo mimojiné napsáno: „Už ti nebudeme překážet, volíme svobodu! Uškrtil jsem syna, abych ho ušetřil potupě scén s policií jako včera.“ V dalším nápisu pak syna žádal za odpuštění a svou matku, s níž se dlouhodobě nestýkal, prosil, aby zařídila pohřeb.

Vraždil v opilosti

Všemu předcházela hádka s manželkou v nemocnici, kde se léčila jejich mladší dcera. Průša se synem sem přinesli dárky a věci pro dívku, ale matka na ně spolu se svou rodinou zavolala policisty. V průběhu hádky se údajně chlapec dozvěděl, že není Průšovým vlastním dítětem. „Syna jsem si osvojil. Manželku jsem potkal, když mu byli dva měsíce. Byl pro mě všechno. Měl jsem v té době hodně problémů, tchán mi neplatil za práci a chtěl, abych se vystěhoval z bytu,“ četla z jeho výpovědi soudkyně v průběhu hlavního líčení. Průša totiž nevypovídal a nechal číst svou výpověď z přípravného řízení.

Když s dítětem dorazil domů, vypracoval s ním domácí úkol, navečeřeli se, chlapce vykoupal a nechal ho dívat se z manželské postele na televizi. Když chlapec usnul, začal pít. Během večera vypil podle obžaloby tři čtvrtě litru rakije. V krvi měl asi 2 až 2,3 promile alkoholu. „Vůbec jsem nepil, jsem epileptik a deset let jsem se nedotkl alkoholu. Tuhle láhev jsem od někoho dostal, stála dlouho na poličce,“ poznamenal muž.

Co přesně se v bytě dělo, nedokázal policistům po činu popsat. Neuměl ani odpovědět na otázku, zda dal synovi uklidňující léky, které v jeho krvi odhalila pitva. „Ráno jsem se probudil a uviděl tu spoušť. Na zdech jsem si přečetl, co se stalo,“ pokračoval ve vyprávění Průša. Proto se oblékl a šel se udat na policii.

Emočně labilní egoista

Matka chlapce popsala dnes už bývalého manžela u soudu jako alkoholika a násilníka, který ji bil a byl hrubý na děti. Přesto dítě nechala v době rozvodového řízení v péči manžela. Chlapec si jí údajně stěžoval, že musel snít tlusté maso a poté ho zvrátil. „Otec ho donutil, aby zvratky snědl,“ líčila u soudu. Syn se jí údajně svěřil, že chce být po rozvodu s ní.

Soudní znalci z oboru psychiatrie označili Průšu za egoistu, narcistu a člověka s emoční a afektivní labilitou. Svého jednání si ale byl podle psychologů a psychiatrů dobře vědom. Na jeho jednání měl podle znalců velký vliv pocit křivdy a dlouhodobě nezvládnutá těžká životní situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám