Hlavní obsah

Policie zasáhla proti nelegálním lékárnám na internetu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní ústav pro kontrolu léčiv se zapojil do mezinárodního zásahu proti nelegálnímu prodeji léků na internetu. Operace se zaměřila na nelegální webové stránky, platební transakce a doručovací služby.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Na mezinárodním poštovním uzlu společně prověřeno 23 zásilek ze třetích zemí s podezřením na obsah nelegálních léčiv, přičemž 20 zásilek nebylo vpuštěno do České republiky," uvedl SÚKL v tiskové zprávě.

SÚKL také zakročil proti sedmi webovým stránkám nelegálních internetových lékáren, jejichž domény jsou sice registrovány v České republice, avšak své aktivity řídí ze zahraničí.

V rámci celé mezinárodní operace, kterou organizoval Interpol, bylo zadrženo celkem 955 nelegálních zásilek a bylo zrušeno nebo znepřístupněno 72 nelegálních  webových stránek. Do akce se zapojilo 26 zemí.

SÚKL v souvislosti s akcí varoval občany před nákupem padělaných či nelegálních léčiv prostřednictvím internetu. Legální je v ČR internetový prodej pouze prostřednictvím 'kamenné lékárny', jejichž seznam je k dispozici na stránkách ústavu. Léky na předpis se přes internet prodávat nesmí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám