Hlavní obsah

Mikrobiolog a básník dostal čtyři roky za zpronevěru

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři roky ve věznici s dozorem vyměřil v pátek ostravský krajský soud vědci a básníkovi Dittmaru Chmelaři za bezmála pětimiliónovou zpronevěru. Čtyřiapadesátiletý mikrobiolog v letech 2000 - 2005 podle rozsudku zpronevěřil několik desítek tisíc laboratorních souprav pro diagnostiku bakteriálních onemocnění. Celou škodu musí podle rozsudku zaplatit.

Foto: Aleš Honus, Právo

Odsouzený vědec Dittmar Chmelař

Článek

Muž, který v inkriminované době působil jako vedoucí oddělení bakteriologie Zdravotního ústavu v Ostravě, přitom od počátku vinu odmítá. Už začátkem letošního roku ho stejný soud od obžaloby zprostil s odůvodněním, že nedošlo ke spáchání trestného činu. Vrchní soud v Olomouci ale zprošťující rozsudek zrušil a nařídil nové projednání.

„Po opětovném a důsledném vyhodnocení důkazů soud dospěl k závěru, že byla naplněna skutková podstata trestného činu,“ řekl soudce Jiří Richter.

Chmelař se nyní vyhlašování rozsudku neúčastnil. Již dříve ale popřel, že by soupravy, které se používají při vyšetřování lidských výměšků, zpronevěřil nebo ukradl.

Tolik přípravků se spotřebovat nemohlo

„Je to naprostý nesmysl. Jde o specifické přípravky, které jsou použitelné jen pro šest institucí v republice. Není to zboží, které lze jen tak někomu prodat,“ řekl. Připustil, že přípravky opravdu pro státní ústav objednával, ale všechny byly zřejmě spotřebovány v laboratořích. „Byl tam nepořádek v evidenci a oni hledali viníka. Zřejmě jsem tam byl persona non grata,“ řekl Chmelař loni Právu.

Pracovnice Zdravotního ústavu Ostrava, která nechtěla být jmenována, řekla, že je naprosto nemyslitelné, aby instituce tak obrovské množství laboratorních souprav spotřebovala. „Ze všech těch desetitisíců souprav se mohla spotřebovat osmina, možná sedmina. Nikdo nechápe, proč toho pravidelně objednával takové množství a co s tím dělal,“ uvedla.

„Nepodařilo se zjistit, jak obžalovaný s těmito věcmi naložil,“ řekla u soudu státní zástupkyně Emilie Hrabovčinová.

Čtyřiapadeástiletý Dittmar Chmelař patří ve svém oboru k předním českým odborníkům, působil například jako šéf Národní referenční laboratoře pro anaerobní bakterie a účastnil se mnoha mezinárodních výzkumů. Po odhalení, že ve skladu chybí obrovské množství diagnostických prostředků, dostal od vedení Zdravotního ústavu Ostrava výpověď. Nyní přednáší na Ostravské univerzitě.

Veřejnosti je ale znám také jako úspěšný literát, který píše sci-fi povídky a vydal také několik sbírek poezie, například Absurdita mechanismu, Abrahámovo šero nebo Přísně tajné písně.

Reklama

Výběr článků

Načítám