Hlavní obsah

Za ugrilování muže a znásilnění ženy dostal sadista doživotí

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Sadistický sexuální vrah Radim Odehnal dostal za brutální vraždu a znásilnění trest doživotního vězení v cele se zvýšenou ostrahou. Zároveň bude umístěn do detenčního zabezpečovacího ústavu v případě, že by mu byla po dvaceti letech trestu udělena milost. Rozsudek ve čtvrtek vynesl Krajský soud v Brně.

Článek

Soudce Daniel Plšek výjimečný trest odůvodnil jako trest pro zvláště nebezpečného pachatele, který se nepoučil z předchozích verdiktů. Výši trestu soudce zdůvodnil nutnou účinnou ochranou společnosti. Zabezpečovací ústav pak uložil proto, že i z doživotního trestu by mohl být podmínečně propuštěn na svobodu. 

Obhájce Odehnala Zdeněk Bičan nezpochybnil věrohodnost poškozené znásilňované a mučené ženy. Snažil se zpochybnit, zda v domě došlo skutečně k dokonané vraždě. Zpochybňoval současně i pachové stopy na kosterních pozůstatcích u ohniště a na oděvu obžalovaného Odehnala.

Také se snažil zpochybnit jeho příčetnost s odkazem na předchozí znalecké posudky. Podle obhájce nebyl trestný čin vraždy prokázán a navrhnul, aby nebyl soudem potrestán a umístěn do detenčního ústavu bez výroku o vině a trestu.  

Foto: Miroslav Homola, Právo

Palice, kterou Odehnal zaútočil na svou oběť.

Odehnal na jaře letošního roku brutálně ubil palicí, ubodal a vzápětí rozčtvrtil 33letého muže. Tělo pak spálil na venkovním zahradním grilu. [celá zpráva]

Mezitím několikrát bestiálně znásilnil jeho přítelkyni. Žena drsný zážitek neunesla, má trvalé psychické následky. Vrah pochází z Třebíčska. Děsivá scéna se odehrála v Jeneweinově ulici v brněnské čtvrti Komárov. Během vyšetřování vrah odmítl vypovídat.

Odehnal byl v minulosti odsouzen za opakované pokusy o znásilnění. Součástí trestu byla i nařízená ústavní léčba. V roce 2007 ale odborníci změnili jeho léčení na ambulantní.

Podle současného hodnocení znalců je resocializace obžalovaného nereálná a doporučují jeho umístění do ústavu sociální detence. K předchozím posudkům svých kolegů na Odehnala v době, kdy byl souzen za znásilnění, se nyní znalci nechtěli u soudu podrobně vyjadřovat.

Anketa

Souhlasíte s výší trestu pro Radima Odehnala za vraždu a znásilnění?
Ano, je adekvátní
15,7 %
Ne, je příliš přísný
1,2 %
Ne, měl by existovat trest smrti
83,1 %
Celkem hlasovalo 16667 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám