Hlavní obsah

Policie: na mostě Legií jsme nezasáhli z taktických důvodů

Novinky, Petr Nový
Praha

Policie se od úterý zabývá vyšetřováním incidentu, ke kterému došlo na mostě Legií v Praze během oslav výročí 17. listopadu. Několik extremistů tam zbilo člena ochranky televizního štábu a dalšího muže, který se napadeného zastal. V tu chvíli se v okolí nenacházel žádný policista, který by násilí páchané neonacisty zabránil.

Foto: Petr Horník, Právo

Incident na Mostě Legií v Praze

Článek

Podle policie byli na místě kriminalisté v civilu. Uniformovaní policisté doprovázeli extremisty do poloviny mostu, pak se v davu pohybovali kriminalisté v civilu. Ti však napadeným nepomohli.

Napadení na mostě Legií natočili novináři a zveřejněné záběry vyvolaly otázky, proč policie nezasáhla.

"Policisté na místě vyhodnotili, že okamžitý zákrok by byl, s ohledem na celkovou situaci, kontraproduktivní a mohl by způsobit dramatické zhoršení bezpečnostní situace v okolí. Lehkému zranění napadeného bychom stejně nezabránili, zásah by v danou chvíli ale mohl vyvolat mnohem větší rvačku,“ řekl Novinkám k zásahu na mostě mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Celý incident se podle něj podařilo zdokumentovat a policisté nyní získané záběry analyzují. Policie své počínání na mostě Legií označuje jako "taktické". 

Podle policistů není v lidských silách zabránit při takovýchto situacích všem spontánním potyčkám, které vznikají zcela nečekaně na mnoha místech. „Prověřujeme nyní dva útočníky, máme výpovědi napadených a řadu svědectví," uvedl Hulan.

Extrémisté se během úterních oslav střetli s policisty v ulicích metropole opakovaně. Neváhali použít kameny a dřevěné tyče. V policejních služebnách skončilo celkem 49 lidí. Policisté během dne chování příznivců extrémní pravice monitorovali a se zajištěnými důkazy budou dále pracovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám