Hlavní obsah

U Jablunkova se propadla další část železničního tunelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablunkov
Aktualizováno

V Mostech u Jablunkova se v úterý odpoledne propadla další část tunelu. Doprava na trati mezi Českem a Slovenskem na hlavní trati mezi Ostravou a Žilinou byla zastavena. Tunel se poprvé propadl v neděli.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kráter po nedělním zřícení tunelu

Článek

„K sesuvu došlo v souvislosti s nedělní událostí. Doprava byla na trati zastavena v 16,15 hodin a znovu obnovena v 17,10,“ uvedl mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla.

„K sesuvu došlo v souvislosti s nedělní událostí. Doprava byla na trati zastavena v 16,15 hodin a znovu obnovena v 17,10,“ uvedl mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla.  

„Propadla se další sekce v délce 12 až 15 metrů. Propad jsme víceméně očekávali,“ uvedl mluvčí stavební firmy Subterra Vladimír Beneš  „V souvislosti s dnešním propadem, ale nedošlo k žádnému posunu provozovaného tunelu,“ ujistil. Hovořil o sousedním tunelu, jímž vlaky projíždějí. V tom však byl přesto preventivně provoz zastaven.

Podle Beneše není úterní propad rozhodně tak závažný jako ten, který se odehrál v neděli.

Část tunelu se poprvé zřítila v neděli ráno. Tehdy v  prostoru zůstal kráter dlouhý 150 a široký 50 metrů.  Na místě naštěstí nebyli žádní dělníci, protože pozorovali problémy už v předchozí den. [celá zpráva]

Tunel je součástí budovaného třetího tranzitního železničního koridoru ze Slovenska a Ostravy přes Prahu na Plzeň a Cheb.
Oblast u Mostů u Jablunkova je stavebně velmi komplikovaná, protože trať vede podhůřím Beskyd. U Mostů má vést dvěma samostatnými tunelovými tubusy pro jednotlivé traťové koleje. Místy je zase trať položena na násypech vysokých 15 metrů. Obtížné jsou i geologické podmínky.
Podle plánů měl být půl kilometru dlouhý tunel dokončen měl v roce 2011.

Policie intenzivně pracuje na vyšetření události. „Vyšetřování není určitě otázkou hodin a dnů. Musíme počkat na expertízy. Budeme studovat také stavební deníky,“ uvedl mluvčí frýdeckomístecké policie Ivan Žurovec s tím, že událost policie šetří pro podezření z trestného činu obecného ohrožení.

Nedělní zával podle Beneše zasypal stavební stroj a rovněž poškodil veřejný vodovod i elektrické vedení. S obnovou dodávek pomáhal na obecním úřadě pracovník, kterého firma vyčlenila. „V této chvíli jsou dodávky obnoveny,“ ujistil Beneš. 

Reklama

Související témata:

Související články

Práce na zavaleném tunelu byly zastaveny

Pracovníci Obvodního báňského úřadu v Ostravě vydali zákaz dalších prací v zavaleném tunelu u Mostů u Jablunkova. Tuto informace Právu potvrdil Vladimír Beneš,...

Výběr článků

Načítám