Hlavní obsah

Na Tauchenovu manželku vypálil zřejmě psovod

Právo, Pavel Orholz

I když policisté stále neprozradili, co se přesně odehrálo během středečního zatýkání Pavla Tauchena a jeho ženy Dagmar v Hajanech na Blatensku, Právu se podařilo zjistit, že Tauchen se v autě zastřelil sám ještě před příchodem zasahujících policistů a že podle nových informací na ženu zřejmě vypálil psovod, který za ní vyrazil, když vyběhla z auta.

Foto: Policie ČR, Novinky

Pavel Tauchen a jeho manželka Dagmar

Článek

Podle nejpravděpodobnější verze si Tauchen po honičce s policisty a následné havárii v příkopu v bezvýchodné situaci prostřelil hlavu a upadl na volant. [celá zpráva]

Svědci také hovoří jen o jednom výstřelu. Téměř současně vyběhla z vozu jeho žena, za ní vyrazil okamžitě psovod.

Místo aby před policistou se psem utíkala, zřejmě se k němu obrátila. Podle některých svědků se dokonce měla rozběhnout proti němu, přičemž údajně vykřikla něco v tom smyslu, že tady oba zemřou. Psovod zřejmě nemohl vědět, jestli žena ve tmě nemá v kapse pistoli, a pravděpodobně proto vystřelil. Svědci si také vesměs vzpomínají jen na dvě rány.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vyšetřovatelé se psem hledali ve čtvrtek i kulku, která trefila Tauchenovu ženu Dagmar.

Tauchenová, kterou zasáhl výstřel údajně do hrudníku, se v pátek začala pomalu probouzet z umělého spánku. Při plném vědomí zatím není, lékaři ji stále tlumí prášky. „Její stav je stabilizovaný. Není přímo v ohrožení života, nicméně její stav je stále vážný,“ řekla mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. Podle lékařů další dny ukážou, jak bude organismus reagovat na prodělaný zákrok.

Právo zjistilo, že za Tauchenovou přišli ve čtvrtek večer advokát Kolja Kubíček společně s její sestrou. Lékaři je k ní ale nepustili.

Pronásledovala je údajně zelená dodávka

Vyšetřovatelé inspekce v Hajanech na místě přestřelky už v pátek nebyli. Asi sto metrů od silnice připomínal událost jenom jeden strom s odřeným kmenem, zválený plevel a stopy policistů v bahně.

Policejní inspekce další informace k případu nepodala. „První výsledky vyšetřování sdělíme nejdříve v příštím týdnu,“ řekla Právu mluvčí inspekce Martina Lídlová.

Foto: Veis David, ČTK

Kriminalisté prohlížejí okolí automobilu, ve kterém policie v Hajanech na Strakonicku dopadla uprchlého vězně Pavla Tauchena a jeho manželku.

Policisté pravděpodobně stále nevědí, kde Tauchen po svém útěku nocoval. Podle zdroje Práva v neobydleném domě v Hajanech, který policisté prohlíželi, před přestřelkou nebyl. Pravděpodobně tam ale mířil, což policisté předpokládali, a obec proto obsadili. Na místě byly zásahové jednotky ze západních a jižních Čech i psovodi.

Přestože mluvčí Jihočeské policie Anna Drdová uvedla, že Tauchen ujížděl před hlídkou dopravní policie, která ho v Hajanech kontrolovala, podle svědků se jednalo o zcela jinou dodávku než dopravní policisté používají.

„Byla tmavě zelená bez nápisů, spíše bych to tipoval na vozidlo zásahové jednotky,“ sdělil Právu svědek. Právě tato dodávka údajně pronásledovala Tauchena ve fabii i kolem domu, kam mířil, až do místa v polích, kde ho vytlačila z cesty, a neměl tak už šanci na únik.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám