Hlavní obsah

Muž zapálil dům, v němž spaly jeho děti. Dostal 14 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrušovany

Otřesný zážitek mají za sebou děti čtyřiatřicetiletého Davida Kříže. Ten totiž ze vzteku nad tím, že s ním bývalá manželka odmítá mluvit, zapálil dům jejích rodičů, kde v tu dobu spali jak jeho dva synové, tak bývalá tchyně. Jen zásluhou hrdinského zásahu zburcovaného souseda nedošlo k obrovské tragédii. Krajský soud v Brně v pátek poslal Kříže na 14 let do vězení za pokus o vraždu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

David Kříž celé jednání sledoval s pohrdavým úsměškem.

Článek

Kříž pronikl do domu v Hrušovanech na Brněnsku v noci na 4. dubna letošního roku poté, co rozbil dveře. Jedenáctiletému synovi dal hned pár facek, když se dozvěděl, že jeho bývalá žena v domě není. Vzal aspoň láhev tvrdého alkoholu, ten rozlil do ložnice své exmanželky a pokoj zapálil. Poté z místa ujel autem. Syn naštěstí zburcoval souseda, který zachránil druhé dítě i starší ženu, která by bez pomoci zřejmě uhořela.

„Od počátku přistupoval k případu cynicky a nabubřele tvrdil, že by požár zvládlo pár kyblíků vody. Je otázkou, zda změní svůj postoj k tomu, že s ním už jeho bývalá manželka nechce žít. Sice své nejbližší miluje, ale ohrozil je na životě, a to je možná poznamená na celý život. Násilím a výhružkami přece k sobě nemůže připoutat člověka, kterého miluje,“ řekla v závěrečné řeči státní zástupkyně.

Resocializace není možná

Senát v čele s Jiřím Stýblem byl ke Křížovi, který jednání sledoval s pohrdavým úsměškem na rtech, nesmlouvavý. „Kdyby soused nezareagoval tak rychle, tak by asi nejméně jedna osoba zemřela. Z prvního patra hořícího domu už nebylo možno odejít normálně, soused musel vynaložit veškeré úsilí, aby bývalou tchyni obžalovaného vynesl z místa, kde spala,“ řekl soudce Stýblo.

„Nikomu jsem nechtěl ublížit, jen jsem se chtěl pomstít manželce, protože mi nechtěla dávat syny. Stalo se, co se stát nemělo, nikdy bych je tam bez pomoci nenechal, dětem bych neublížil,“ prohlásil u soudu Kříž. Ten už měl dříve problémy se zákonem, soud ho dokonce potrestal za týrání své ženy. Navíc je podle znalců možnost jeho resocializace nízká.

Případ ale projedná ještě Vrchní soud v Olomouci, Kříž se totiž na místě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám