Hlavní obsah

Zločinecká justice! křičel Jonák, kterému soud zamítl žádost o nový proces

Aktualizováno

Žádost o obnovu řízení v případu bývalého majitele pražského erotického podniku Discoland Sylvie Ivana Jonáka ve středu zamítl pražský městský soud. Odsouzený chtěl v obnoveném procesu prokázat svou nevinu.

Článek

Jonák proti středečnímu rozhodnutí soudu na místě podal stížnost. "Já to nechci poslouchat, tyhle kecy. Zločinecká justice! Žádný právní stát!" vyjádřil se na adresu soudkyně, která jej nejdříve upozornila, že se doupouští pohrdání soudem a poté jej ze síně nechala vyvést.

Soudy Jonáka v minulosti poslaly na 18 let do vězení za to, že si v roce 1994 objednal vraždu milence své ženy a poté i likvidaci manželky. Jonák už před necelými třemi lety neuspěl se stížností k Ústavnímu soudu.

Milenec Jonákovy ženy zůstal naživu, protože muž, který byl na vraždu najat, si to nakonec rozmyslel. Ženu zastřelil v jejím stánku se zeleninou na pražském sídlišti Petrovice najatý vrah Jiří Tokár. Od soudů dostal čtrnáctiletý trest vězení.

Podle svého advokáta Luboše Prokeše chtěl Jonák prokázat, že vraždy si ve skutečnosti objednali stejní lidé, kteří se ve stejném roce pokusili zavraždit i jeho.

„Právě z procesu týkajícího se plánované vraždy Jonáka vyplynuly nové skutečnosti i pro jeho vlastní kauzu,“ řekl k tomu Právu Prokeš. „Vidíme v obou útocích jasnou provázanost, rádi bychom prokázali, že objednavatelé byli stejní,“ poznamenal před zahájením soudu Prokeš.

Za dva skutky padl vyšší trest

Jonákově kauze se soudy věnovaly od roku 1995, koncem roku 2002 padl pravomocný verdikt. Nejvyšší soud předtím zrušil rozhodnutí pražského vrchního soudu, který zastavil Jonákovo stíhání za vraždu jeho manželky. Vrchní soud tehdy vyhodnotil vraždu ženy a přípravu vraždy jejího milence jako jeden skutek. A protože Jonák byl dříve odsouzen za objednání vraždy muže k 12 letům vězení, měl mu podle pražského vrchního soudu zůstat původní trest. Nejvyšší soud ale konstatoval, že Jonákovo počínání má být hodnoceno jako dva skutky. Vrchní soud mu pak vyhověl.

Ze dvou pokusů o vraždu Jonáka byl obviněn někdejší Jonákův německý společník Helmut Huger, dřívější ekonomický ředitel Discolandu Jaromír Prokop a údajný vykonavatel Karel Kučera. Všichni tři ale byli letos pro nedostatek důkazů osvobozeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám