Hlavní obsah

Svědek měl změnit za čtyři milióny svou výpověď

Právo, Jakub Troníček
Jihlava
Aktualizováno

Detektivové z protikorupční policie zatkli koncem minulého týdne v Jihlavě kvůli údajným snahám ovlivnit úplatkem klíčové svědectví u soudu kontroverzního českotěšínského podnikatele Zdeňka Bulawu a další dva muže.

Foto: Novinky

Článek

Mluvčí protikorupčního útvaru Roman Skřepek odmítl totožnost zatčených komentovat, potvrdil ale, že chtěli uplatit čtyřmi milióny korun důležitého svědka v kauze stomiliónového daňového úniku.

Za ten má přitom Bulawa jít v nejbližší době před soud, kde mu hrozí až dvanáctiletý trest.

Policie v úterý uvedla, že zatčení chtěli prostřednictvím advokáta ovlivnit výpověď svědka, který je podle informací Práva v současné době ve vazbě.

„Všechny tři muže jsme zadrželi v rámci operace Gram minulý čtvrtek při společném jednání přímo v jihlavské advokátní kanceláři,“ uvedl k tomu Skřepek s tím, že u sebe měli i čtyři milióny, určené na úplatek pro svědka. Všichni skončili ve vazbě a za přípravu křivé výpovědi jim hrozí až desetileté vězení.

Blížící se soudní proces se týká černého byznysu s lihem. Skupina kolem Bulawy podle kriminalistů ošidila stát na dani při nelegálních obchodech s lihovinami zhruba o 112 miliónů korun. Kvůli stíhání byl podnikatel v roce 2006 ve vazbě, po půl roce se z ní vykoupil na miliónovou kauci.

Spolu s Bulawou jsou kvůli „lihovým“ obchodům obviněni také Jaromír Raida a Radko Nauš – dva údajní komplicové uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře, který také pochází z Českého Těšína.

Bulawa se dostal do povědomí v roce 2003, kdy v opilosti se svým luxusním mercedesem ve 130kilometrové rychlosti smetl v Těšíně policejní felicii, ve které zahynuli tři policisté. Po dvou odsezených letech ve vězení ho soud pustil podmíněně na svobodu za dobré chování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám