Hlavní obsah

Myslivec vystřelil dívce oko poté, co u něj s partou kradla

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Dvaapadesátiletý Karel Bašta z Ivančic se zpovídá před brněnským Krajským soudem z dvojnásobného pokusu vraždy. Přitom chtěl bránit vlastní majetek, místo toho ale na celý život poznamenal mladou dívku. Brokovnicí střelil po voze ujíždějících zlodějů kovů, střela však zasáhla do obličeje mladou dívku sedící na místě spolujezdce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Karel Bašta u brněnského Krajského soudu.

Článek

Bašta provozuje v Ivančicích sběrnu surovin. Protože ho už zloději několikrát vykradli, nechal si nainstalovat čidla a zařízení, která mu při narušení objektu zašlou sms zprávu. Osudného rána 12. března tohoto roku se Bašta chystal jako myslivec do svého revíru. Vzal si sebou brokovnici a čtyři náboje, když mu došla zpráva ze sběrny.

Auto jelo pořád rychleji a jak jsem za ním běžel, zbraň znovu vystřelila od pasu a zasáhla zadní sklo auta.
Karel Bašta

„Jednou už tam po mně stříleli, proto jsem hodil zbraň do auta. U výkupny stálo auto a z areálu byl slyšet šramot. Úplně jsem se strachy klepal, a tak jsem vystřelil do vzduchu a zakřičel jsem, že mám zbraň. Auto se začalo rozjíždět, tak jsem od pasu vystřelil, myslel jsem, že trefím přední kolo. Auto jelo pořád rychleji a jak jsem za ním běžel, zbraň znovu vystřelila od pasu a zasáhla zadní sklo auta,“ vyprávěl tichým hlasem Bašta.

Jedno oko mi museli odstranit a na druhé téměř nic nevidím. Podle doktorů už se to nezlepší.
postřelená dívka

První rána prošla předními dveřmi a trefila řidiče do nohy. Po ní se teprve dvaadvacetiletá dívka otočila dozadu a druhá rána ji trefila přímo do obličeje. „Jedno oko mi museli odstranit a na druhé téměř nic nevidím. Podle doktorů už se to nezlepší,“ řekla dívka u soudu.

Auto následně popojelo několik desítek metrů a pak zastavilo. Dívka zůstala sedět v autě. „Doběhl jsem k autu, viděl jsem, že je tam dívka, která prosila, abych nestřílel. Měla na obličeji krev, ale nenaříkala, jen chtěla podat kapesník. Netušil jsem, že to bude tak vážné. Pak jsem se ale zachoval jako primitiv a z auta jsem začal překládat kradený šrot,“ řekl Bašta.

Potřebovali peníze na páteční diskotéku

Bašta už dívce vyplatil několik desítek tisíc korun odškodného. „Je mi to hrozně moc líto, nechtěl jsem nikoho zranit. Nevím, co se to se mnou stalo, prostě člověk se celý život dře, snaží se žít slušně a pak tohle,“ dodal Bašta.

Dívka a její dva kamarádi se na místo vydali na popud jednoho z mladíků. „Potřeboval peníze na páteční diskotéku, neměl peníze, a tak řekl, že vykrademe sběrnu,“ řekl u soudu jeden z hochů, kteří se před lupem posílili v několika restauracích, kde každý vypil asi šest piv a pět panáků rumu.

Muži hrozí za dvojnásobný pokus vraždy až 15 let vězení. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám