Hlavní obsah

Řidič po 10 slivovicích vymrštil invalidu se ženou přes auto, dostal čtyři roky

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kroměříž

Ke čtyřem letům odnětí svobody nepodmíněně odsoudil v pondělí Okresní soud v Kroměříži Karla Rolného. Letos na Velikonoční pondělí v opilosti autem srazil na silnici ve Zlobicích na Kroměřížsku ženu tlačící před sebou na vozíku invalidního manžela.

Článek

„Auto narazilo do ženy jdoucí s vozíkem po správné straně vozovky. Po čelním nárazu žena a muž i s invalidním vozíkem přelétli přes přední kapotu auta a následně pak i přes střechu. Dopadli na vozovku,“ uvedli po nehodě policisté.

Žena také ochrnula

Nehoda svými důsledky navždy poznamenala a rozdělila celou rodinu poškozených. Oba manželé utrpěli zranění, šestačtyřicetiletá žena byla v ohrožení života a rovněž ochrnula. Soud uznal sedmadvacetiletého šoféra vinným z ublížení na zdraví a ohrožování pod vlivem návykové látky a navíc mu uložil osmiletý zákaz řízení všech motorových vozidel. Rozsudek dosud nenabyl právní moci.

Deset skleniček slivovice před jízdou

Rolný u soudu přiznal, že před jízdou vypil až deset skleniček slivovice a po hádce s přítelkyní sedl za volant a ve Zlobicích narazil do ženy tlačící invalidní vozík s manželem. Policisté mu naměřili 1,5 promile alkoholu. Vůz, který řídil, měl propadlý průkaz o technické způsobilosti a špatně mu fungovaly brzdy.

Podle posudků znalců se stav muže upoutaného na vozík kvůli roztroušené skleróze po nehodě kvůli zraněním ještě zhoršil. Do nemocnice byl převezen s otřesem mozku a zlomeninou pánve. Žena měla poškozené životně důležité orgány a byla bezprostředně ohrožena na životě. Absolvovala dvě operace a následkem utrpěných zranění má stále ochrnuté obě nohy.

Není možné odcházet s tresty podmíněnými. Za své jednání musí nést zodpovědnost a následky se vším všudy.
soudkyně Radana Macháňová Laštůvková

„Jsem ještě v ústavu. Teprve se prý uvidí, jestli se nohy podaří rozhýbat,“ smutně se svěřovala. Posteskla si i za manžela, který na ní byl již před nehodou zcela závislý, neuměl se sám najíst či vykoupat. Manželé nyní budou muset žít odděleně, o muže se postará tchyně, osmnáctiletý syn je u babičky, čtyřiadvacetiletá dcera zůstala s otcem.

Rolný svého činu před soudem litoval. „Za situace, kdy obžalovaný zaviní dopravní nehodu takovým způsobem a s takovými tragickými následky, není možné odcházet s tresty podmíněnými. Za své jednání musí nést zodpovědnost a následky se vším všudy. Život a zdraví poškozeným nic nevrátí, ti však mohou alespoň žít s vědomím, že viník byl spravedlivě potrestán,“ řekla v odůvodnění rozsudku soudkyně Radana Macháňová Laštůvková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám