Hlavní obsah

Senátor ČSSD Trpák dostal podmínku za smrt novorozence

Právo, Vladislav Prouza
Trutnov
Aktualizováno

Trest deset měsíců s podmínkou půldruhého roku dostal v pondělí u Okresního soudu v Trutnově senátor a gynekolog Pavel Trpák (ČSSD). Soud uznal 51letého lékaře vinného z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti. Státní zástupce se nevyjádřil. Trpákův obhájce si ponechal zákonnou lhůtu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Senátor Trpák s obhájcem Pacovským

Článek

Trpák, který se závěrečné části procesu nezúčastnil, převzal předloni v květnu v trutnovské nemocnici komplikovaný porod. Průběh porodu skončil smrtí novorozence. Gynekolog podle soudkyně Miroslavy Purkertové nevěnoval rodičce odpovídající pozornost.

Znalci odmítli vinu, potvrdili nedbalost

"Doktor Trpák nesplnil zákonnou podmínku danou zákonem a vhodným způsobem nepředešel možným komplikacím," konstatovala soudkyně jdoucí v rozsudku proti řadě znaleckých posudků hovořících vesměs v Trpákův prospěch. Šestice znalců patřící ke špičkám v oboru Trpákovu vinu nepotvrdila.

"Znalci jednoznačně nepotvrdili příčinnou souvislost mezi smrtí novorozence a činností obžalovaného. Přesto jsem shledala závažné porušení lékařské etiky," podotkla soudkyně s důrazem na Trpákův údajně laxní přístup. "Věděl, že může dojít k problémům, ale nijak zvlášť to neřešil," dodala.

Znalci se ovšem takřka jednoznačně shodli na ledabyle vedené zdravotní dokumentaci rodičky, což ovšem neměl na svědomí jenom doktor Trpák. Záznamy postrádají formálně správně zanesené stanovisko rodičky o údajném odmítnutí předporodního monitoringu a preferenci přirozeného porodu před v tomto případě možná bezpečnějším císařským řezem.

"Měl si nechat před porodem od rodičky podepsat negativní revers a nemuseli jsme to řešit u soudu. Odpovědnost by nesla plně rodička," poznamenala soudkyně Purkertová. "Šlo o záležitost nemocnice, kam chodím na občasné služby," podotkl Trpák k nedbalé dokumentaci.

Gynekolog může být jen špičkou ledovce

Trpák představující u soudu pouze špičku ledovce gynekologicko-porodnického oddělení v Trutnově. "Přišel k tomu jako slepý k houslím, když po kolegovi prakticky převzal započatý porod," řekl před časem ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský.

"Smrt dítěte mohla mít příčinu už dříve, kdy měla být rodička převezena na specializovanější pracoviště. Pokud se odborníci nyní neshodnou, jak měl být porod veden, co lze čekat od lékaře okresní nemocnice," kontroval Trpákův advokát Michal Pacovský.

Chlapeček se rodil neobvykle dopředu nožičkami. Radima s příznaky životní tísně porodník poslal na specializované pracoviště do Hradce Králové, kde po několika hodinách zemřel na nedostatečné okysličení tkání. "Roli zřejmě sehrála nechuť některých porodníků k císařskému řezu," tvrdí zmocněnec rodičů Igor Piňos.

Rodiče mrtvého chlapečka, jimž se později narodila zdravá holčička, prozatím nepravomocně vysoudili po nemocnici v Trutnově 480 tisíc korun. Výplatu odškodného komplikuje odvolaní nemocnice k vyšší soudní instanci.

Ve hře jsou nové volby

Pokud rozsudek nabude právní moci Trutnovu zřejmě hrozí repríza senátních voleb v nichž Trpák loni na podzim porazil trutnovského starostu Ivana Adamce (ODS).

"Podle mého názoru by pravomocné odsouzení za trestný čin mělo znamenat ztrátu mandátu. Tímto tématem se vzhledem k doktoru Trpákovi nezabývám. Jde o mého rivala a nemohu říci, zda bych do případných voleb šel," řekl Právu Adamec.

"Nemyslím si, že by šlo o překážku v senátorské funkci," tvrdil Trpák.

Reklama

Výběr článků

Načítám