Hlavní obsah

Bývalý šéf policejní inspekce obviněn z několikamiliónové zpronevěry

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl přezdívku policejní inkvizitor. Jako bývalý šéf západočeského pracoviště Inspekce ministra vnitra dostal do vězení řadu zločinců v uniformách. Devětačtyřicetiletý Miroslav Šoulej teď ale sám na vlastní kůži pocítil, jaké je to mít pouta na rukou a jaký komfort skýtá policejní cela.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

Krajští kriminalisté ho ve středu zatkli pro podezření z několikamiliónové zpronevěry  Spolu s ním skončil v cele i 63letý Kazach. Společně měli připravit ruskou podnikatelku o více než deset miliónů korun.  

„Jsou obvinění z trestného činu zpronevěry,“ potvrdila krajská státní zástupkyně Irena Kondrová.  O podrobnostech případu nechtěla s ohledem na rozbíhající se vyšetřování hovořit. „Říkat něco víc by bylo v  této chvíli netaktické,“ vysvětlila žalobkyně. Oběma mužům hrozí v případě prokázání viny až 12 let vězení.

Právu se podařilo zjistit, že zámožná Ruska měla zájem o koupi domu patřící karlovarské firmě T.A.A company, za kterou jednal právě obviněný Kazach. Prodej měl být uskutečněný přes realitní kancelář Fenix reality, kde je Šoulej společníkem.

Vrátili jen část peněz

Od cizinky si nechali zaplatit rezervační poplatky ve výši 15 miliónů korun. Když si cizinka později celý obchod rozmyslela a odstoupila od kupní smlouvy, vrátili jí pouze část peněz. Kriminalisté zjistili, že peníze šly na jejich soukromé účty. Dům pak firma prodala jinému zájemci. Podvedená Ruska proto podala trestní oznámení.

Soudce v pátek rozhodoval o jejich případném vzetí do vazby. Oba nakonec po čtyřech hodinách rozhodování pustil na svobodu. „U cizince jsem shledal důvod vazby ale nahradil jsem ho dohledem probačního úředníka. U druhého obviněného důvod vazby podle mého názoru není,“ řekl soudce Vladimír Žák. Ten také zkoumal, zda jsou zákonné podmínky pro sdělení obvinění. „Stíhání je důvodné,“ uvedl.

Šoulej odešel z funkce v roce 2006, po kritice za vyšetřování policejního zásahu proti účastníkům CzechTeku  2005 v Mlýnci na Tachovsku. Krátce na to vstoupil i do politiky. V komunálních volbách v témže roce kandidoval za stranu Nezávislých demokratů do karlovarského zastupitelstva.

„Oslovili mne jako člověka, který je znám svým nekompromisním postojem vůči korupčnímu jednání. Základnu této politické strany tvoří mladí podnikatelé, u kterých mám záruku, že nechtějí vydělávat na politice, ale skutečně jen na podnikání. V jejich programu je mimo jiné i snaha více zprůhlednit prodeje majetku města, kde vidí korupční prostředí. Já bych jim měl pomoci tento nešvar eliminovat,“ uvedl tehdy Šoulej v rozhovoru pro Právo.

Šoulejovi v minulosti odebral Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) prověrku kvůli údajnému poznatku tajných služeb, že se zapletl s lidmi napojenými na ruské špióny. Později mu ale toto osvědčení nutné pro seznamování se s utajovanými skutečnostmi zase vrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám