Hlavní obsah

Za pálení a topení dcery své družky dostala žena 4,5 roku vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Okresní soud v Ostravě poslal ve čtvrtek na čtyři a půl roku do vězení Žanetu Danišovou z Ostravy. Dnes 28letá narkomanka dlouhodobě týrala devítiletou dceru své družky, se kterou žila v lesbickém vztahu. Minimálně od roku 2006 ji bila po celém těle a po hlavě pěstmi, tyčí a dalšími předměty.

Článek

Jde přitom o nejzávažnější případ týrání dětí v Ostravě za několik posledních let. Žena dívku podle rozsudku štípala po celém těle, pálila cigaretou na vnitřní straně stehen, topila ve vaně, bila naběračkou a železnou tyčí a také nepřiměřeně trestala.

Dítě je v současné době v péči dětského domova. Pravděpodobně si ponese celoživotní následky. Žena byla obviněna z týrání osoby ve společné domácnosti a z pokusu o těžké ublížení na zdraví.

Podle znalkyně je odsouzená závislá na heroinu, nicméně je plně odpovědná za své jednání. „Agresivita centrovaná na dětský objekt je u ní naučeným mechanismem řešení stresu,“ řekla znalkyně o obžalované.

Foto: Aleš Honus, Právo

Žaneta Danišová u soudu.

Žena u soudu týrání popírala, nebylo jí to ale nic platné. Usvědčovala ji nejenom výpověď matky týrané holčičky, ale také výpověď samotné dívky.

Na to, že dívka je týraná, upozornila policii její třídní učitelka. Dívenka totiž chodila do školy s podlitinami a měla časté absence. „Někdy přišla pozdě a říkala, že musela utéct, protože ji doma nechtěli pustit do školy,“ vypověděla učitelka.

Soudce Karel Kudrna se při vyhlašování verdiktu pozastavil nad tím, že dívka byla týraná několik let. Podle něj zde selhala její matka.

„O matce se nedá říct, že by se o dceru starala tak, jak by měla,“ řekl soudce. Nejsou ale žádné poznatky, že by se na bití nějak podílela. Po vynesení rozsudku se soudní budovou rozléhal hlasitý pláč matky odsouzené ženy, která se přišla k soudu podívat. Podle ní je Žaneta Danišová nevinná.

„Ona na tu holku ani nesáhla. Bila ji její matka. Běžte se podívat, jak teď žije a jak se stará o svou další dceru. Vždyť chodí po večerech šlapat, tak jaká je tohle matka,“ rozčilovala se matka odsouzené ženy.

Rozsudek zatím není pravomocný, Danišová si ponechala lhůtu pro rozhodnutí, zda si podá odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám