Hlavní obsah

Muž podezřelý v kauze Vítkov odsouzen za napadení účastníků koncertu

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál
Aktualizováno

Okresní soud v Bruntále potrestal ve středu dva členy početné skupiny neonacistů, která loni 25. října napadla návštěvníky rockového koncertu v kulturním domě v Rýmařově. David Vaculík, který je jedním ze čtyř obžalovaných v kauze žhářského útoku ve Vítkově, vyvázl s půlroční podmínkou. Druhý obžalovaný Tomáš Vassiov dostal dva roky nepodmíněně.

Foto: Aleš Biskup, Právo

David Vaculík a za ním Tomáš Vassiov u bruntálského soudu

Článek

V případě Vassiova jde o několikanásobně trestaného násilníka, který má na svědomí mimo jiné i útok na tři ostravské Romy z roku 2001. Za tento útok tehdy dostal pět let vězení, celý trest si ale neodseděl a byl za vzorné chování propuštěn. Útoku v Rýmařově se pak účastnil v době trvání podmínky.

Při incidentu v Rýmařově asi dvě desítky maskovaných neonacistů obklíčily místní kulturní dům, kde se konal koncert. Jeden z útočníků vhodil do sálu nádobu se slzným plynem. Mezi návštěvníky vznikla panika a začali vybíhat ven. Tam je útočníci mlátili tyčemi a teleskopickými obušky.

Jeden z napadených návštěvníků koncertu utrpěl otřes mozku a zlomeninu nosu. Se zraněním se léčil dva měsíce.

Po incidentu se útočníci rozprchli, policisté o hodinu později část skupiny zadrželi v nedalekém Bruntále. Mezi nimi byli i Vaculík a Vassiev. Právě tito dva obžalovaní jsou jediní, kterým se policii podařilo útok prokázat.  

"Oba obžalované usvědčují důkazy poskytnuté mobilními operátory. Po útoku totiž z místa volali, přestože tvrdili, že na místě vůbec nebyli,“ řekla státní zástupkyně.  

U soudu vypovídal ve středu jako svědek i další obviněný v kauze Vítkov. Toho přivedla eskorta z věznice, ale odmítl vypovídat. I on se vyskytoval při útoku v Rýmařově, ale nepodařilo se mu prokázat trestnou činnost. 

Reklama

Výběr článků

Načítám