Hlavní obsah

Chovanci polepšovny v Novém Jičíně terorizují město

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Trpělivost dochází většině obyvatel Nového Jičína s chovanci místního Výchovného ústavu. Podle obchodníků i vedení města mají totiž právě problémoví kluci na svědomí desítky krádeží či loupeží. Lidé se mladistvých agresorů začínají bát a požadují pro ně tvrdší dohled než doposud.

Článek

„Nechceme dělat problémy, ale situace je neúnosná. Chápeme, že vedení ústavu má legislativně omezené možnosti, ale nemohou na to doplácet občané a podnikatelé,“ řekl předseda Novojičínského sdružení podnikatelů Jan Šťastný a zmínil jeden z posledních případů, ve kterém kluci z polepšovny hráli hlavní roli. „Kluci z ústavu ukradli parfémy asi za pět tisíc korun. Když je prohledávali, vypadlo z bundy deset balíčků kafe, co určitě nakradli jinde. Tvrdili ale, že je dostali od babičky.“

Výchovný ústav pro problémové chlapce ve věku 15 až 18 let stojí v centru města přibližně 200 metrů od Masarykova náměstí. Zařízení je určeno pro 56 chovanců. O tom, že někteří z nich porušují na vycházkách či útěcích zákon, vedení ústavu ví. „Neomlouvám to, nebagatelizuju, beru všechny stížnosti vážně,“ řekl ředitel Výchovného ústavu Leo Číhal. Radikální změny ale nejsou podle něj na místě. „Můžeme vymyslet nějaká další opatření, udělat nějaké změny, ale nemůžu změnit legislativu,“ naznačil.

Číhal si navíc myslí, že některé krádeže lidé připisují chovancům ústavu, ačkoli je mají na svědomí jiní mladiství. „Prostě pro veřejnost jsou tihle kluci to nejhorší a za všechno mohou oni. Ale že za současnou situaci může celá společnost, si uvědomí málokdo,“ nastínil ředitel novojičínského Výchovného ústavu.

Chovanci mohou za polovinu trestných činů ve městě

Starosta Ivan Týle (ODS) má však za to, že pokud se situace nezlepší, budou muset přijít na řadu razantnější opatření. „Museli bychom zahájit jednání se zřizovatelem ústavu, což je ministerstvo školství, přičemž ve zcela poslední fázi nemohu vyloučit ani žádost o přemístění ústavu mimo střed města,“ uvedl.

To ale Číhal odmítá. „Kluci musí mít kontakt s veřejností. Jinak budou ještě horší, nic se nenaučí a zatrpknou. Kam by je chtěli dát? Někam na kraj města a navždy zavřít, protože nikoho nezajímají,“ nebere si ředitel servítky.

O tom, že chovanci „pasťáku“ mají na svědomí řadu trestných činů, ví i policisté. „Nejčastěji se jedná o maření výkonu úředního rozhodnutí, což jsou útěky, krádeže a v neposlední řadě i loupeže,“ potvrdil mluvčí novojičínské policie Zbyněk Tomšík a dodal, že zhruba polovinu všech objasněných trestných činů na území města mají na svědomí právě chovanci Výchovného ústavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám