Hlavní obsah

Útok na Topolánka si podle policie nikdo neobjednal

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice mužů, kteří v srpnu v Hustopečích u Brna zaútočili na předsedu ODS Mirka Topolánka, si údajně vymyslela, že si útok někdo objednal. S odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj to v pondělí uvedl server Aktuálně.cz. Břeclavská policie, státní zástupkyně ani právní zástupkyně čtyř obviněných informaci nepotvrdily.

Foto: ČTK

Zraněný Mirek Topolánek

Článek

„Nevím, z čeho by policie mohla něco takového dovodit,“ uvedla advokátka Klára Slámová. Podle ní důkazy o úmyslném lhaní jejích klientů neexistují. Zdroj Aktuálně.cz tvrdí, že muže usvědčila řada důkazů z nedůvěryhodnosti. „Například nesedí to, kdy si měl údajný zadavatel útoku s pachateli volat. Navíc si výpovědi útočníků v mnoha dalších věcech protiřečily,“ napsal server.

Podle nich si útok objednal někdo z Topolánkova okolí.

Advokátka Slámová práci policie kritizuje. „Někteří nezávislí svědci, například provozovatel koupaliště, kde k incidentu došlo, nebyli vyslechnuti formou řádné svědecké výpovědi, u níž bychom museli být přítomni,“ namítla Slámová. „Policie přitom provedla úplně zbytečnou rekognici, ačkoli nikdo z obviněných netvrdí, že na místě nebyl,“ dodala.

„Vyšetřovatel, který má případ na starosti, nechtěl žádné informace z průběhu vyšetřování uvolňovat. Od nás ty informace nešly,“ reagovala mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová. „Případem se stále zabýváme. Do konce listopadu by mělo být vyšetřování ukončeno,“ dodala.

Také podle státní zástupkyně Anežky Forstové zatím policie práci neukončila. „Teprve až se s hotovým dokazováním seznámí obvinění, dostanu případ na stůl a rozhodnu, zda navrhnu obžalobu,“ řekla Právu Forstová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám