Hlavní obsah

Jestřáb se chytil do želez u bažantnice patřící myslivcům

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Na jestřába chyceného do železné pasti upozornil ochránce přírody manželský pár, který uvězněného dravce objevil v neděli na procházce v lesíku nad Berounkou u Chrástu u Plzně. Past byla nastražena přímo u bažantnice patřící místním myslivcům.

Článek

„Ptáka, který měl přeražený pařát, nálezci ze želez vyprostili, aby netrpěl. Při manipulaci jim z ruky ulétl,“ řekl vedoucí záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň. Podle něho je jestřáb lesní zákonem chráněný a nesmí se lovit.

„Dravec měl od čelisťové pasti přeražený pravý stoják. Železa jsou starou, zakázanou a velice brutální pastí. Tyto typy pastí je zakázáno nejenom užívat, ale i vyrábět a prodávat. Používání takovýchto pastí je kvalifikováno jako zakázaný způsob lovu, pytláctví a týrání zvířat,“ upřesnil Makoň s tím, že chycený pták se zpravidla nemůže ze želez sám uvolnit a značně trpí.

Past pytlák umístil na řetěz k plotu bažantnice „Na vratech nad nataženou pastí visel mrtvý bažant jako návnada,“ upřesnil ekolog. Železa byla nastražena na frekventovaném místě, kde lidé venčí své psy a chodí se s dětmi dívat do voliéry na bažanty. „Raději ani nedomýšlím, kdyby do pasti šláplo či sáhlo malé dítě,“ uzavřel Makoň.

Zástupce místního mysliveckého sdružení Miloš Huml kategoricky odmítl, že by past nastražili myslivci. „To vylučuji. Spíš to chce někdo na nás hodit a uškodit nám. Nebylo by to poprvé. Před sezónou nám kdosi zničil kazatelnu,“ dodal Huml.

Reklama

Výběr článků

Načítám