Hlavní obsah

Kriminalisté překazili fingovaný prodej domu

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Pokus o neobvyklý podvod, kterým chtěli pachatelé připravit 54letou majitelku bez jejího vědomí o dům, překazili ostravští kriminalisté. Jednatřicetiletý Slovák se snažil pomocí zfalšované kupní smlouvy a padělaných notářských razítek zapsat do katastru nemovitostí vlastnictví domu a pozemků v Ostravě-Mariánských Horách.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Následně plánoval, že dům okamžitě zastaví u banky a půjčí si peníze, se kterými uteče. Kriminalisté ale jeho úmysl zavčasu překazili, v současné době je muž ve vazbě a policisté pátrají i po jeho komplici.

O neobvyklém podvodu, který ovšem nemusí být zcela ojedinělý, informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. „Kupní smlouvu na dům žena viděla poprvé, podpis na ní nebyl dle jejího vyjádření pravý. Muže, kterému měla dům prodat, neznala,“ uvedla Holčáková.

Notář podpis neověřoval

Kriminalisté při prověřování případu navštívili i brněnského notáře, jehož podpis a razítko na smlouvě figuroval. „Notář sdělil, že podpis neověřoval a jde o falzum,“ dodala mluvčí.

Jednatřicetiletý Slovák, na kterého měl být dům i s pozemky přepsán, byl zadržen a v současné době je ve vazbě. K pokusu o podvod se doznal, přiznal dokonce, že chtěl dům po zapsání vlastnického práva zastavit u banky.

Pátrání po dalším podezřelém

„Policisté zajistili výpočetní techniku a zjistili, že k dalším podobným skutkům mohlo dojít v Praze a v Olomouci. V podvodném jednání má figurovat také další podezřelý, který měl připravovat texty smluv s padělanými podpisy a ověřovacími doložkami,“ dodala mluvčí.

Policie v této souvislosti pátrá po pětadvacetiletém Davidu Doležalovi, který má trvalé bydliště v Ústí nad Orlicí, ale v současné době se zde nezdržuje. Není vyloučeno, že podezřelý muž se nyní pohybuje v zahraničí. „Všechny informace k Davidu Doležalovi sdělte na lince 158 nebo na kterékoliv policejní služebně,“ vyzvala případné svědky mluvčí policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám