Hlavní obsah

Policie chce obvinit pyromana z vyhořelé diskotéky

Novinky, Radim Kijonka, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Policie se chystá obvinit pyromana, který odpálil na tanečním parketu karvinské diskotéky U Vlka zábavnou pyrotechniku. Při následném požáru zahynula sedmnáctiletá dívka a dalších více než šest desítek lidí bylo zraněno. "Zadrženému chceme sdělit obvinění z trestného činu obecného ohrožení a podáme návrh na vazbu," uvedla policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Článek

Zraněné musely desítky sanitek rozvést do okolních nemocnic. Podle mluvčího Fakultní nemocnice v Ostravě Štěpána Neuwirtha je situace velmi vážná. "Na popáleninovém centru už leží 24 zraněných z karvinské diskotéky. Lékaři a plastičtí chyrurgové něvědí, kam dříve skočit," řekl Neuwirth.

Uprostřed tanečního pódia udělal kamarád majitele diskotéky ohňostroj. Poté začaly hořet ozdoby na stropě. Návštěvníci je začali hasit přístroji. Nikdo neutíkal, každý si myslel, že požár uhasí. Najednou ale začalo uvnitř všechno hořet a lidé začali v panice utíkat.

"Nešlo se dostat ven, nebyly otevřeny žádné východy, zezadu přitom pálil obrovský žár. Musel jsem přeskakovat a přebíhat přes zraněné lidi a tím jsem si zachránil život," popsal situaci značně otřesený pětadvacetiletý účastník diskotéky.

Podle něj museli lidé násilně vyrazit dveře. "Tato diskotéka si o něco podobného říkala, protože tam nejsou žádné únikové východy", popisuje mladík. 

Ze stropu kapal rozžhavený plast

Podle hasičů měli lidé především popálené tváře a ruce. Ze stropu totiž kapal rozžhavený plast.

Diskotéka je ve velkém hangáru podobném tělocvičně. "Kdyby začalo hořet přímo u dveří, tak by tam podle mně všichni uhořeli," podotkl mladík, který si myslí, že se dnes podruhé narodil.

Požáry ve veřejných zařízeních ČR od r. 1995

26. května 1995 - Při požáru pražského hotelu Olympik zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno.

8. října 1996 - Oheň zachvátil noční klub African Safari v Praze 5. Přímo na místě zemřel jeden člověk, další tři lidé podlehli v následujících dnech svým zraněním v nemocnici.

18. dubna 1999 - Dva lidé zemřeli při požáru v pokoji jednoho z hotelů v Děčíně.

1. června 2000 - Při požáru v jedné z vimperských restaurací se jeden muž udusil.

9. ledna 2002 - Požár herny a kasina v brněnské Nádražní ulici si vyžádal životy dvou hasičů a jednoho zaměstnance.

2. května 2003 - Při požáru v restauraci v areálu kulturního domu ve Skalici na Frýdeckomístecku uhořel jeden člověk.

11. června 2003 - Jeden člověk zahynul a další čtyři lidé byli zraněni při požáru ubytovny ve Vysokém Mýtě na Ústeckoorlicku.

25. října 2003 - Požár diskotéky v Karviné: jeden mrtvý a přes 60 zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám