Hlavní obsah

Neznámý vandal zhanobil v Teplicích židovský pomník

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Neznámý výtržník zhanobil ve středu ráno pomník židovských obětí holocaustu v Lipové ulici v Teplicích. Výtržník přemaloval bílou barvou pamětní desku s textem a vyobrazením teplické synagogy, kterou v březnu 1938 vypálili nacisté.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Neznámý vandal přetřel pamětní desku bílou barvou.

Článek

"Židovská obec Teplice považuje tento svérázný způsob oslavy 91.výročí vzniku Československé republiky za vandalizmus nejhrubšího zrna. Věříme, že k odsouzení tohoto činu se připojí i široká veřejnost,“ sdělil Právu předseda obce Oldřich Látal.

"Policie se případem zabývá kvůli podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci. Rasový podtext činu není na první pohled zřejmý,“ doplnil mluvčí teplické policie Daniel Vítek s tím, že škoda může činit až 30 tisíc korun.

Letos to není poprvé, co byla pamětní deska poškozena. Původní tabulku rozbil v lednu na tři kusy policií dosud nezjištěný vandal. Teplická židovská obec nechala vyrobit novou desku, kterou v červnu instalovala na památník.  

Reklama

Výběr článků

Načítám