Hlavní obsah

Záchranáři přerušili pátrání po ztraceném turistovi v Krkonoších

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův Mlýn

Záchranáři v sobotu odpoledne přerušili pátrání po 43letém muži, který měl v pátek odpoledne zabloudit na krkonošských hřebenech. Muže hledal vrtulník s termovizí a 46 záchranářů, ale bezúspěšně. Naději na přežití turisty z Ostravy snižuje každá další hodina doposud marné pátračky.

Článek

Hřebeny Krkonoš v sobotu ráno pokrývalo okolo sedmdesáti centimetrů sněhu s místy půldruhého metru vysokými návějemi. Teplota se pohybovala kolem dvou stupňů a platil druhý z pětibodové stupnice lavinového nebezpečí.

Záchranáři prohledali rozlehlý prostor přibližně od Labského dolu po Dvoračky, kde se měl hledaný muž vyskytovat.

"Akci jsme přerušili v pátek před půlnocí. Pokračovat budeme v sobotu ráno. Stačili jsme zatím  bezvýsledně pročesat zhruba dvacet kilometrů čtverečních volné plochy a přibližně třicet kilometrů turistických tras," přiblížil průběh na začátku letošní zimy první ostré pátračky náčelník krkonošské Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Mohl zabloudit do Polska

"Může se nacházet v prostoru odhadem třiceti čtverečních kilometrů," podotkl špindlerovský záchranář Ludvík Strejček. Dvacítku českých záchranářů doplňovalo patnáct Poláků z tamního GOPRu. "Nelze vyloučit, že dezorientovaný muž skončil na polské straně Krkonoš," upřesnil Klepš.

Muže pohřešuje rodina z Ostravy posledních deset dnů, kdy odešel z domova. Absenci příbuzného ohlásila rodina policii. Lokalizace mobilního telefonu měla na žádost policistů určit možný pobyt  pohřešovaného muže v oblasti Krkonoš. Policii muž údajně z krkonošských hřebenů kontaktoval v pátek ráno a odpoledne následovala zoufalá prosba o pomoc na linku tísňového volání. Spojení se však přerušilo dříve, než v mlze ztracený turista stačil blíže určit místo pohybu.

Akce horských záchranářů začala z podnětu policie v pátek o půl páté odpoledne, odkdy se po hledaném muži slehla zem. "Podle našich informací byl na pobyt v horách vcelku dobře oblečen, i když těžko na dlouhodobější navíc noční pobyt ve volném terénu. Měl sice batoh, ale nikdo neví, co s sebou nesl. Doba, po kterou může jedinec přežít extrémní podmínky, závisí na individuální fyzické kondici, zkušenostech a míře štěstí," podotkl záchranář Pavel Jirsa za Špindlerova Mlýna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám