Hlavní obsah

Nejsme gestapo, ohradil se šéf ÚOOZ. U extremistů se našly i vlajky SS

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Velitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta v pátek na tiskové konferenci shrnul výsledky tři současně spuštěných operací proti ultrapravicovým extremistům. Během středy zadrželi 24 osob, z nichž bylo 18 obviněno a v osmi případech policisté navrhli uvalení vazby.

Článek

Šlachta tak chtěl vyvrátit spekulace a některé dohady o postupu policie. "Odmítáme spekulace o politickém zadání. Považujeme za matení veřejnosti informace, že ÚOOZ chodí do bytů hledat důkazy. My je při prohlídkách nehledáme, ale zajišťujeme," uvedl Šlachta.

Nejostřeji se pak ohradil proti tomu, že někdo přirovnal akci k zásahům gestapa. "K tomu nemám slov," řekl Šlachta, podle nějž byla celá akce rozsahem největší v historii útvaru.

White justice trénovala boj

Nejvíce zadržených (celkem 12)  pocházelo ze skupiny White Justice, která chce šířit ultrapravicovou ideologii přímým násilím. Mezi zajištěnými materiály byl i film se záběry z White Camp - výcvikového tábora, kde členové nacvičovali boj z blízka a sebeobranu, beze zbraně, s nožem i kalašnikovem s bodákem.

Při prohlídkách byla zadržena řada důkazů podporující obvinění trestné činnosti šíření a podněcování rasové a názorové nesnášenlivosti. Ve hře bylo i podezření z terorismu.

Podle Šlachty jde o výběrovou skupinu, která je napojena na Národní odpor. Proti deseti osobám z 12 zadržených bylo zahájeno trestní řízení a v osmi případech podali policisté návrh na uvalení vazby, který však státní zástupce neakceptoval.

V síti uvízli i organizátoři koncertů

Menší operace s názvem Lota se soustředila na stoupenkyně radikálního hnutí, které se zaměřovaly na šíření ultrapravicových propagačních materiálů oslavujících mimo jiné odkaz nacistické Třetí říše. Bylo zatčeno šest osob z nichž policisté nakonec obvinili pouze dvě.

Zbývajících šest zadržených a následně obviněných osob při realizaci nazvané Špalek 3, byli organizátoři přinejmenším 14 koncertů ultrapravicových skupin. Podle šéfa ÚOOZ zadržení organizovali tyto koncerty s vědomím, že slouží k šíření rasové nesnášenlivosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám