Hlavní obsah

Rekonstrukce střelby v Řeporyjích měla ukázat, zda zabíjeli policisté

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní inspekce ve čtvrtek v pražských Řeporyjích rekonstruovala honičku z 16. září, při níž zemřel sedmadvacetiletý kriminalista a muž, jehož chtěli policisté původně zadržet. Inspekce se případem zabývá kvůli podezření, že se policisté dopustili trestného činu. O jaký by mohlo jít, není jasné, spekulovat lze o těžkém ublížení na zdraví s následkem smrti či o zabití z nedbalosti.

Článek

Objasnit se má předpoklad, zda kriminalistu skutečně zabil projektil, který vyšel z policejní zbraně a patrně se odrazil od některé z částí auta. Policisté auto s třemi lidmi zastavili, aby jednoho z nich zatkli. Muž se jim původně snažil ujet a pak utéci. [celá zpráva]

Mluvčí inspekce Martina Lídlová Právu nechtěla říci, zda zabíjela policejní zbraň. „Nezlobte se, ale nebudeme specifikovat, co máme nebo nemáme,“ odpověděl Lídlová na otázku, zda už se podařilo identifikovat vražedné zbraně a komu patřily. Jak se události seběhly, na místě ve čtvrtek demonstrovali policisté, kteří byli 16. září jejich aktéry.

Foto: Petr Janiš, Právo

Rekonstrukce policejního zásahu, při kterém zemřel policista.

O věci s novináři odmítl mluvit i státní zástupce přítomný rekonstrukci. „O věci si vyhradila právo informovat obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná,“ řekl Právu. Pokorná je ale do listopadu ve Spojených státech.

Kolegové oběti vidí incident jinak

Svědkové, kteří spolu se zastřeleným původně jeli autem, tvrdí, že nikdo z nich neměl zbraň a že stříleli pouze policisté. Nejprve do auta, které při pokusu policistům ujet uvízlo ve škarpě. Policisté měli střílet do kol a do motoru vozu. Při tom měl být zraněn jeden z kriminalistů, který přes snahu lékařů na místě zemřel. Policisté pak podle svědků obrátili zbraně na utíkajícího muže, kterého původně chtěli zadržet.

„Stříleli po něm tři,“ řekla TV Nova svědkyně s tím, že nezaznamenala ani varovný výstřel. Muž pak na louce u Dalejského potoka zraněním podlehl. Na místě je dnes dřevěný kříž se jménem Petr, svíčky, květiny.

Podle Lídlové nelze předjímat, zde šetření inspekce dopadne návrhem na zahájení trestního stíhání. „Zákrok může být také vyhodnocen jako oprávněný,“ upozornila Lídlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám